Les pluges a Cerdanya permeten sortir de la situació de crisi per sequera a la muntanya

Catalunya Nord

Cerdanya surt de la classificació d’estat de crisi per la sequera.
La situació ha millorat gràcies a les precipitacions sobretot sota forma de temporals que ja fa unes setmanes beneficien a la Cerdanya i el Capcir. És una bona notícia pels agricultors i ramaders de muntanya, però també per tota la població, ja que s’aixequen algunes de les restriccions vigents fins ara.
Els habitants de Cerdanya i del Capcir poden regar de nou, i també posar a nivell les piscines. Això sí, ho cal fer entre les 8 del vespre i les 8 del matí.
Aquestes disposicions es troben en el nou decret prefectoral que ha entrat en aplicació aquest dimecres.
En canvi, la prefectura manté tota la resta del territori en estat de crisi per la sequera.
Aquest nivell d’alerta fa més d’un mes que concerneix Catalunya Nord, amb tota una sèrie de mesures per estalviar l ‘aigua, que s’apliquen a tots els particulars, i a la majoria dels professionals, particularment en el sector de l’agricultura. Igualment, continuen vigents les mesures per lluitar contra el risc d’incendis.
Catalunya Nord continua doncs amb un greu dèficit de precipitacions, tot i que la situació tendeix a millorar-se lleugerament. Gràcies a les precipitacions de les darreres setmanes a la muntanya la situació de cara a l’estiu es considera que serà menys tensa, inclòs a la plana. Els serveis de l’estat consideren que els nivells dels barratges de la Bollosa i de Vinçà són suficients per assegurar el subministrament en aigua als sectors prioritaris, i per començar, en aigua potable. Una millora de la situació que s’atribueix també a les mesures de restricció i d’estalvi de l’aigua que han estat ben aplicades fins ara.
Tot i això el dèficit general en aigua és encara molt important, i és per això que es mantenen en estat de situació de crisi per secada 171 comunes sobre les 226 que compta el departament.
Aquest nou decret que s’aplica a partir d’avui, serà vigent fins al 25 de juliol.