Els bombers de Catalunya Nord han començat la temporada més d'hora que mai, i caldrà aguantar així, almenys durant tot l'estiu

ENTREVISTA - Brice Lafontaine, capità de bombers a Perpinyà

Catalunya Nord

Els bombers de Catalunya Nord han començat la temporada més d'hora que mai, i caldrà aguantar així, almenys durant tot l'estiu. Catalunya Nord és el departament de l'estat on el risc d'incendi és el més elevat, i les febles pluges que hi ha hagut fins ara, només tenen efecte sobre pocs dies.
De moment els soldats del foc de Catalunya Nord beneficien de reforços vinguts d'altres departaments de l'estat, però si la situació de sequera continua a tot el sud de l'estat, és possible que part d'aquests reforços hagin de ser mobilitzats sobre d'altres zones.
Altra preocupació, l'accés a l'aigua en cas d'incendi important. És un problema que de fet coneixen els bombers. En condicions normals, poden utilitzar l'aigua de les boques d'incendi que hi ha disponibles en els pobles, i en cas d'incendis forestals, quan és possible, la van a cercar fins als rius, estanys, llacs, o dipòsits que hi ha pel terme. 
Però amb la secada, i sobretot en cas de grans incendis, l'aigua pot arribar a mancar.  Es pot produir per exemple, el cas d'un incendi forestal prop d'un poble, en un sector naturalment sec, on, si els camions de bombers han de ser alimentats per les boques d'incendi, les reserves d'aigua potable poden ser ràpidament esgotades.
L’objectiu dels bombers és d’utilitzar un mínim d’aigua potable per apagar els incendis. I aquesta preocupació ja fa anys que la tenen els soldats del foc de Catalunya Nord, que amb els anys, han pogut constituir una important xarxa de reserves d’aigua, amb enguany una novetat, reserves en tines de caves cooperatives.
La cava cooperativa de Cassanyes ja posa a disposició dels bombers tines com a reserva d'aigua. La cava té diverses tines que ja no serveixen més per la vinificació, i que ara s'emplenaran d'aigua. Una aigua que no és la de la xarxa d'aigua potable del poble, sinó que en aquest cas, els bombers han transportat amb cisternes, des de l'Aglí.
Altres caves cooperatives ja han proposat al SDIS posar a la disposició dels bombers les seves tines buides.