Catalunya Nord, en risc molt sever d'incendis

Catalunya Nord

| Captura SDIS 66

El risc d’incendi forestal a Catalunya Nord és del nivell de ple estiu. Una situació agreujada per la tramuntana molt forta que un des de fa uns dies.
Justament ahir a la tarda, un incendi va destruir dues hectàrees de vegetació a Rasigueres. 
Segons els bombers, el foc es va poder controlar ràpidament gràcies a les petites pluges del passat cap de setmana. 
Però amb la forta tramuntana que ha bufat des d'aleshores, aquest benefici ja s’ha perdut.

Per això, les autoritats han decretat una situació de risc incendi molt sever.
La preocupació és prou gran perquè s’hagin desplegat mitjans suplementaris. Ja hi ha un helicòpter bombarder d’aigua que ha estat enviat des del Gard, i tots els mitjans aeris de lluita contra el foc de la zona sud de l’estat són en estat d’alerta, preparats a intervenir en un mínim de temps. També s’han enviat a Catalunya Nord uns 80 bombers suplementaris de departaments veïns.
L’objectiu del dispositiu és d’intervenir el més ràpidament possible en cas d’incendi. És també per això que s’han ampliat considerablement els efectius que vigilen en temps real qualsevol inici de foc.
Evidentment, totes les mesures de vigilància per evitar incendis s’apliquen més que mai. Normalment, la data límit per desbrossar els terrenys era ahir 15 de maig, però si encara no s’han pogut fer aquests treballs, els bombers demanen de no fer-los tant com bufarà la tramuntana.
Finalment, des de la prefectura s'anuncia que hi haurà sistemàticament una enquesta per determinar les causes de tots els incendis, i que serà realitzada per un cèl·lula especial. El ministeri de justícia avisa que s’han donat consignes de fermesa al moment de castigar els autors d’incendis.
Almenys 40% dels incendis forestals són provocats intencionalment.