La regió Occitanie dedicarà 1M€ per l'agricultura de Catalunya Nord afectada per la sequera.

La presidenta de la Regió Occitanie demana a l'estat ajudes per Catalunya Nord

Catalunya Nord

| Regió Occitanie

Carole Delga, presidenta de la Regió d'Occitània, era ahir a catalunya Nord on va visitar la zona afectada per l’incendi de fa 10 dies entre Banyuls i Cervera de la Marenda
Per Delga, “els incendis que s'han produït ens alerten de la seva recurrència i de la seva precocitat a escala de la nostra regió. Els efectes de l'escalfament global, que tothom pot veure i sentir amb més força cada any, també suposen una amenaça per als nostres entorns naturals que hem de combatre”.
Per afrontar aquest repte, la Regió està prenent mesures per prevenir i anticipar millor el risc d'incendi: es destinen 1,5 milions d'euros cada any per finançar inversions per prevenir i combatre de manera eficaç els incendis (punts d'aigua, sistemes de vigilància, vies d'accés dels bombers, etc.), però també per reforçar el pastoralisme, l'obertura d'entorns i la plantació d'espècies conreades. (vinyes, oliveres, horts, etc.) que són muralles naturals contra la propagació dels incendis. La Regió suport als municipis a l'hora de definir i implementar plans de desbrossament.

Per altra banda, la presidenta de la Regió va fer un punt sobre la sequera que afecta molt durament Catalunya Nord, amb efectes per l’agricultura i ara pel subministrament en aigua de les poblacions.
Carole Delga va declarar que “el canvi climàtic ens requereix adoptar un nou enfocament de la gestió de l'aigua que sigui més econòmic i més transparent. L'excepcional sequera que pateixen els Pirineus Orientals il·lustra la urgència d'actuar. És per això que la Regió votarà una mesura excepcional d'1 milió d'euros per donar suport al món agrícola i també a les col·lectivitats que s'enfronten als efectes de la secada”. 
Aquest ajuda d’urgència es podrà mobilitzar per a la compra de camions cisterna per al subministrament d'aigua potable, o bé de dipòsits d'aigua, també en sistemes per permetre fer arribar l’aigua a les pastures de muntanya.
La presidenta de la Regió també va anunciar ahir des de Catalunya Nord, que al juny, s’ampliaran aquestes mesures amb la votació del Pla de l'Aigua, a partir de les expectatives i propostes dels agents de l'aigua i dels ciutadans. 


Finalment, Carole Delga va avisar que totes aquestes mesures han d'anar acompanyades de mitjans per part de l'estat per preservar els interessos de tots els usuaris, agricultors, agents turístics, tal com ha demanat la presidenta del Consell departamental Hermeline Malherbe al president francès Emmanuel Macron.

Més enllà dels mitjans, Delga també demana una autèntica descentralització de la gestió de l'aigua, que permeti una actuació territorial coordinada, efectiva, a partir d'una parella Departament-Regió, perquè considera que és el nivell adequat.