La presidenta del Consell departamental demana ajuts urgents de l’estat per fer front a la sequera

Catalunya Nord

La presidenta del Departament dels Pirineus Orientals Hermeline Malherbe interpel·la en una carta el president de la República francesa per reclamar ajuts urgents de l'estat per fer front a la sequera excepcional que pateix Catalunya Nord. Escriu que habitants, agricultors, actors del turisme i de l'oci, el medi ambient, i la biodiversitat estan amenaçats.
Malherbe alerta sobre "una catàstrofe ecològica, demà econòmica", que podria desembocar en "una catàstrofe humana" per falta de suport i ajuda urgent.
La presidenta del Consell departamental demana a l'estat la creació d'un fons de solidaritat, en col·laboració amb totes les autoritats locals competents, per garantir un suport financer immediat als agricultors que veuran les seves collites perdudes o fins i tot la seva eina de producció desaparèixer; E sector del turisme i de l'oci, un altre pilar econòmic de Catalunya Nord, també està amenaçat, malgrat que ja han pres mesures d'estalvi d'aigua.
La presidenta del Departament dels Pirineus Orientals adverteix sobre el risc de "mega-focs" sol·licitant mitjans aeris de la seguretat civil, especialment un helicòpter bombarder d'aigua pesant, per atacar els focs naixents.
No ha caigut cap pluja important sobre el departament dels Pirineus Orientals des de fa més d'un any i segons les previsions de Météo France, la situació podria continuar durant tot l'estiu recorda Hermeline Malherbe en aquesta carta.
L'agricultura local es veu particularment afectada: l'arboricultura, l'horticultura, la viticultura i la ramaderia han de fer front a la falta d'aigua. Les cultures estan en perill i les collites es podrien perdre.
Algunes comunes s'enfronten des de fa diversos mesos a problemes d'alimentació en aigua potable. 4 d’elles ja s’han de proveir amb aigua embotellada.
L'incendi que va afectar les comunes de Banyuls de la Marenda i Cervera de la Marenda és un exemple alarmant de la vulnerabilitat particular de Catalunya Nord als focs de vegetacions i d’espais naturals a causa del clima sec i el relleu accidentat. Des de principi d'any, els bombers del Servei Departamental d'Incendis i Salvaments dels Pirineus Orientals ja han estat mobilitzats en gairebé 400 focs.