43 accions per lluitar contra el risc d’incendis

A Catalunya Nord 9 de cada 10 focs són d’origen humà

Catalunya Nord

La prefectura de Catalunya Nord i el Consell departamental anuncien 43 mesures per lluitar contra els incendis.
El prefecte havia iniciat a Òpol el 23 de setembre passat un treball en relació amb el servei departamental d'incendis i salvament i l'associació de batlles per reforçar abans de la temporada 2023 la prevenció i la lluita contra els incendis. Sis mesos després, aquest treball ha donat com a resultat 43 actuacions concretes que s'implementaran enguany en un context marcat per l'augment del risc d'incendi per una sequera excepcional.
Entre aquestes accions hi ha l’anticipació del sistema d'anàlisi del risc d'incendi (en funcionament des de l'1 d'abril) i la preposicionament dels mitjans d'intervenció (l'1 de juny en lloc de l'1 de juliol). També es reforçaran la vigilància i la detecció precoç, gràcies a una patrulla addicional de l'ONF, una reserva addicional de seguretat civil comunal, i quatre nous drons amb càmeres tèrmiques.
Igualment, es preveu desenvolupar accions preventives com la implantació de cremes controlades, control de les obligacions legals de desbrossament que s'haurà de dur a terme abans del 15 de maig, i el desbrossament a la vora dels pobles que serà finançat pel Fons verd.
Entre les 43 mesures hi ha la millora de la preparació per a la crisi creada per la sequera, mitjançant el desenvolupament de plans de seguretat municipals, i accions de comunicació i conscienciació de la ciutadania en general i dels turistes sobre els riscos associats a determinades conductes.
El context de secada extrema complica encara més la lluita contra els incendis. La vegetació ja és ben seca per un mes d’abril i aquest estiu els bombers no podran pas més omplir els Canadairs a Vinçà o a Vilanova de la Raó.
A Catalunya Nord 9 de cada 10 focs són d’origen humà.