“Nous dansons sur un volcan”, un film que relaciona l’origen de la sardana amb els moviments revolucionaris

ENTREVISTA - Jordi Vidal, realitzador de la pel·lícula “Nous dansons sur un volcan”

Perpinyà

Aquest vespre, a partir de 19:00, l'institut Jean Vigo presenta la pel·lícula "Nous dansons sur un volcan, en presència del seu director, Jordi Vidal.

“Nous dansons sur un volcan”, un film que relaciona l’origen de la sardana amb els moviments revolucionaris. A partir de documents d'època (gravats, fotografies) o clips de pel·lícules de 1936, “Nous dansons sur un volcan” explica com i per què durant el període del Sexenni revolucionari (de 1868 a 1873), un nou model de celebració republicana, laica i “a l'aire lliure”, desenvolupat a Catalunya: himnes i cançons revolucionàries ressonaven als carrers i a les places. Va ser durant aquest període quan compositors com Pep Ventura van inventar la sardana llarga, la sardana republicana...
Al final, de la “petita història de la sardana”, “Nous dansons sur un volcan” es fa aquesta pregunta estranya: quina utopia social pot aportar una dansa popular? I de nou: Què és la cultura? Què és la revolta? Què és la democràcia?

Projectada per primera vegada a Perpinyà, presentada pel seu director, Jordi Vidal, la pel·lícula va rebre el premi audiovisual que atorga la Confederació sardanista de Catalunya / Capital de la Sardana.

*Jordi Vidal, escriptor i cineasta Perpinyà, és autor, entre d'altres, d'un llibre sobre Stanley Kubrick, Treatise on Modern Combat o d'obres filosòfiques com Servitud i simulacre, Resistance to Chaos. Va iniciar i va permetre l'obertura del Centre d'Art Contemporani Walter Benjamin a Perpinyà.