ENTREVISTA - Nicolas BERJOAN - "sobre la qüestió de l'aigua, cal trobar un equilibri entre la pagesia i l'ecologia"

Catalunya Nord

La tet a Nefiac
La tet a Nefiac

El secretari departamental d'Europe Écologie les Verts, Nicolas Berjoan explica la posició dels Verds, arran de la polèmica provocada per la decisió del Tribunal administratiu de triplicar el cabal mínim de la Tet per permetre l'ús de l'aigua del riu per l'agricultura. Una decisió presa després d'un recurs de France Nature Environnement. Per EELV, els pagesos, com tota la societat paguen el cost de la inacció en la lluita contra el reescalfament climàtic. Berjoan, entén la preocupació dels pagesos, però avisa, que no es pot continuar fent com abans, i que l'agricultura no serà l'únic sector concernit, el problema afectarà tota la societat.

La prefectura farà apel·lació de la decisió del Tribunal Administratiu de Montpeller de reduir l’ús de l’aigua de la Tet. És una bona noticia sobretot per la pagesia que havia convocat una manifestació la setmana passada. Això dit, el procés d’apel·lació no és pas suspensiu i, per tant, la decisió del tribunal administratiu s’ha d’aplicar tal qual fins a la celebració d’un segon judici que no es faria pas abans de l’estiu 2024… Recordem que després d’una queixa de l’entitat ecologista France Nature Environnement el novembre passat, el tribunal administratiu de Montpeller va anul·lar la derogació que permetia als agricultors del Conflent i del Riberal d'agafar l'aigua de la Tet fins i tot quan el seu cabal és molt fluix. 
La manifestació contra aquesta decisió de la justícia, va reunir la setmana passada més de 1 500 persones. Tenia el suport del MEDEF, la Cambra dels mesters, la federació de caçaires i un grup d’elegits. També va comptar amb la participació de responsables de les estacions d’esquí, que s’inquieten de no poder més emprar l’aigua de Les Bolloses per fabricar neu artificial.

Mentrestant, els problemes d'aigua continuen, aquesta setmana s'ha sabut que la manca d'aigua afecta també el llac artificial de Millars, el cabal de la Tet no dona prou per omplir-lo i el nivell de l'aigua al llac ja arriba al límit. Quan arribaran les primeres calors hi ha el risc que es morin peixos i que la reproducció anual dels ocells, dels animals i de les plantes no es pugui efectuar. Pel que fa a la pesca, l'obertura prevista pel pròxim 11 de març ja sembla força improbable.

 

Per completar la informació, la crònica d'opinió de Joan Becat del dimarts 24 de gener ( a partir del minut 12):

Una qüestió tractada també per Iu Escape el dimecres 25 de gener:

I finalment Joan Becat, en va tornar a parlar el dimarts 31 de gener: