Manuel Valls De Gomis, l'únic català Just Entre les Nacions

ENTREVISTA - Oriol Falguera, president de la fundació Reeixida

Catalunya Nord

Manuel Valls de Gomis
Manuel Valls de Gomis | Arxiu Robert Surroca i Tallaferro

Avui 27 de gener és el Dia internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust.
Des de la fundació Reeixida, volen posar a l'escena l'únic català Just Entre les Nacions: Manuel Valls De Gomis. Militant independentista, secretari del president català Lluís Companys, que va ser detingut per l’Abwehr alemany, i afusellat a Barcelona per l’exèrcit franquista el 15 d’octubre de 1940. Cap de xarxes d'evasió a l’estat francès Louis Brun, que serà el grup 1 de la xarxa Alibi-Maurice de la Resistència francesa. Carnet nº 2 del FNC a Perpinyà i enllaç amb els serveis secrets francesos, britànics i nord-americans, i més endavant amb organitzacions jueves belgues. Amb la xarxa d’evasió que havia ajudat a crear de Suïssa fins a Lisboa, es passaren aviadors i soldats aliats a més de jueus, motiu pel qual va ser condecorat amb la Creu de Guerra francesa i amb la medalla de la Resistència.

Oriol Falguera, president de la fundació Reeixida:


 

La Fundació Reeixida és una entitat fundada l’any 2003 que nasqué amb l’objectiu de divulgar la cultura catalana, amb aquesta voluntat el seu patronat fundacional el formaren personalitats procedents d’arreu dels Països Catalans vinculades a la defensa de la llengua i la cultura.

La fundació és membre de la Coordinadora Catalana de Fundacions i del Cens d'entitats de foment de la llengua catalana, organisme gestionat per una ordre del Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya que agrupa fundacions i associacions que duen a terme activitats per fomentar la llengua catalana, dins del seu àmbit d'actuació. S'entén per foment de la llengua catalana la realització d'activitats que promouen actituds positives envers el català o tendeixen a incrementar-ne el coneixement o l'ús entre la població en general o en col·lectius concrets.

Actualment, la fundació manté la seva predisposició de seguir treballant per tal que la tasca no lucrativa i social que desenvolupen aquestes entitats segueixin essent reconegudes en l’entorn de la societat civil.