Tornen a tancar el coll de Banyuls

Catalunya Nord

| Col·lectiu per l’Obertura dels Passos Fronterers

Aquest matí una màquina de l’Ajuntament de Banyuls ha arribat dalt el Coll de Banyuls per complir l’ordre de tancament donada per la Prefectura dels Pirineus Orientals. Tot just el passat divendres al vespre es va reobrir, després de dos anys de tancament, per facilitar la comunicació entre Espolla i Banyuls.

El Col·lectiu per l’Obertura dels Passos Fronterers comunica:

Els veïns dels dos pobles i de les respectives comarques exigeixen la reobertura des del primer moment, el gener de 2021. Però la voluntat política del Govern francès, amb l’excusa de l’antiterrorisme i la immigració il·legal, és de mantenir el bloqueig de diverses carreteres al llarg de la frontera. I tot això amb la complicitat del Govern espanyol que no ha estat capaç de revertir una situació que contradiu els acords de Schengen de la Unió Europea.

El tema ha arribat a instàncies judicials franceses i a la Comissió europea, però de moment no hi ha solucions. Mentrestant, són els veïns afectats que ho afronten amb les obertures puntuals i les accions de denúncia, com la d’aquest passat diumenge amb la presència de l’Associació Albera sense Frontera a la Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla. Precisament, un dels rocs que tancaven el Coll de Banyuls s'exposava en mig del recorregut de la Fira on es va convertir en un atractiu on la gent hi escrivia missatges.

Davant la reiteració en tancar el Coll de Banyuls, exigim la reobertura de tots els passos de frontera tancats per injustificats.