Catalunya Nord compta amb una desena d’AMAP, Associació pel Manteniment de l’Agricultura pagesa

ENTREVISTA - René Rovira, explica com un pagès treballa amb una AMAP

Catalunya Nord, Rosselló

René Rovira és pagès, treballa en agricultura biològica, és instal·lat al municipi de Llupià. Els seus ingressos provenen essencialment d’una Associació pel Manteniment de l’Agricultura pagesa, és a dir d’una AMAP.
L’AMAP és gestionada per l’associació Énergie Citoyenne, amb seu Al Casal de Perpinyà. Obre les seves portes cada dimarts a la tarda a partir de les 6 i mitja.

René Rovira explica quin és el funcionament de l’AMAP ,i els seus objectius:

Una AMAP és un model socioeconòmic relativament nou, per produir menjar i d'organitzar-ne la distribució i les vendes, apuntant a augmentar la qualitat del menjar i la cura donada a la terra, les plantes i animals, mentre es redueixen substancialment les deixalles i els riscos financers per als productors. És també un mètode perquè els petits grangers i camperols tinguin un mercat tancat reeixit a petita escala. S'enfoca en un sistema de recollida i lliurament setmanal de vegetals, fruites, verdures, hortalisses, de vegades també flors, i fins i tot llet o carn.
El sistema va néixer a la dècada de 1960 al Japó, Alemanya i Suïssa, com a resposta als problemes de l'alimentació sana i de la urbanització dels sòls agrícoles. Posteriorment es va estendre als Estats Units i el Canadà.
A l’estat francès, les primeres AMAPs van néixer als anys 2000.