Veïns d'Espolla reobren el coll de Banyuls

Espolla farà aquest diumenge la seva Fira de l'Oli i de l'Olivera

Catalunya Nord

@ Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers
@ Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers

Aquest divendres, veïns d’Espolla han obert de nou el Coll de Banyuls per facilitar als visitants de Catalunya Nord l’accés a la 26a. Fira de l’Oli i de l’Olivera del diumenge 22, com sempre han fet en les anteriors edicions.
En un comunicat declaran que "fa més de dos anys que el govern francès va tancar arbitràriament diversos passos transfronterers. El del Coll de Banyuls és una via tradicional de comunicació entre el Rosselló i l’Alt Empordà. Mentre els responsables polítics dels dos estats responsables de la situació es reunien fa pocs dies i no prenien decisions per solucionar una situació injusta que afecta veïns i treballadors d’un costat i altre de la frontera, són els qui en pateixen les conseqüències que ho resolen.Els qui el proper diumenge s’acostin a la Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla hi trobaran una parada de l’Associació reivindicant l’obertura del Coll i una de les pedres que fins aquest divendres bloquejaven el pas de vehicles. Els que vulguin podran escriure missatges per exigir que es mantinguin oberts tots els camins i carreteres transfrontereres."

Per altra banda, normalment el coll de Banyuls podria reobrir aquest estiu. La qüestió dels passos fronterers va ser evocada ahir durant la cimera francoespanyola a Barcelona. El ministre francès de l'interior Gerald Darmanin va declarar que els passatges actualment tancats podrien ser reoberts a la condició que es posin en plaça brigades de control mixtes entre policies francesos i espanyols. Recordem que a més del coll de Banyuls 8 altres passos fronterers són tancats des del gener del 2021 amb el motiu de la lluita contra el tràfic i la immigració clandestina.