Crida per crear un sindicat departamental de l'aigua

"Les grans ciutats de Catalunya Nord no hi volen participar"

Catalunya Nord

Augmenta la inquietud per l'aigua potable. Encara no ha plogut prou a la plana del Rosselló i el dèficit de les capes, el nivell dels rius i els barratges assoleixen un llindar històricament baix.
Una situació que preocupa particularment Nicolas Garcia, vicepresident del Consell departamental encarregat de l'aigua. L'elegit recorda que el país està des de fa mesos en alerta de sequera, i l'estiu passat ja es va passar molt a prop del desastre. L'actual dèficit pluviomètric anuncia una situació molt degradada de cara a l'estiu 2023, ja que les pluges de tardor són indispensables per a la recàrrega dels nivells freàtics. Ja hi ha municipis que comencen a tenir problemes de subministrament de l'aigua, i la situació s'agreujarà.
Garcia explica que des de fa diversos anys, el Departament treballa cap i amb les comunitats, per promoure un sindicat departamental per a la seguretat i la producció d'aigua potable. Aquest sindicat estaria format per tots els municipis, comunitats de comunes o sindicats amb competència en matèria d'aigua, per tal d'assegurar i protegir el recurs i per garantir que ningú no li falti aigua potable. El Consell departamental no en formaria part, per poder ajudar econòmicament les inversions d'aquesta estructura.
El vicepresident del Consell departamental encarregat de l'aigua deplora, però la manca de col·laboració dels elegits de les principals ciutats nord-catalanes que segons ell no volen participar en la creació d'un tal sindicat departamental.
Per Garcia, si es vol evitar la crisi de l'aigua, cal deixar enrere aquests esquemes de funcionament.