Les xifres per Catalunya Nord, del Contracte de Pla Estat-Regió

Catalunya Nord

Élisabeth Borne i la presidenta de la regió Occitanie Carole Delga
Élisabeth Borne i la presidenta de la regió Occitanie Carole Delga | Captura

El Contracte de Pla Estat-Regió (CPER) Occitanie 2021-2027 es va signar a Albi l'1 de desembre de 2022 entre la primera ministra francesa Élisabeth Borne, i la presidenta de la regió Occitanie Carole Delga.
El CPER és un contracte signat entre l'Estat i el consell regional, que defineixen conjuntament les seves prioritats en l'ordenació del territori. Aquest contracte defineix el marc
d'intervenció i les respectives intervencions financeres de l'Estat i del consell regional. Ja s'han identificat un cert nombre d'operacions, especialment en les àrees de Cultura,
Educació Superior i Recerca.
El CPER Occitanie 2021-2027 preveu una inversió de 6.400 milions d'euros per a la regió administrativa Occitanie, al voltant de dos pilars: la promoció d'un nou model de desenvolupament que combinaria l'excel·lència i la sostenibilitat i, d'altra banda, el reequilibri territorial i les solidaritats. Les sumes previstes són més del doble que les del contracte anterior.


Pel que fa a Catalunya Nord, diverses operacions d'estructuració han estat contractualitzades en el CPER:

1- Educació superior, recerca, innovació:
• Perpinyà: inversions massives a favor de la Universitat Via Domitia de Perpinyà (UPVD) per més de 22,5 milions d'euros (desenvolupament i reforç d'eines educatives i
laboratoris de recerca, rehabilitació d'edificis, digitalització, etc.)
• Banyuls de la Marenda: finançament de l'Observatori Oceanològic (2 milions d'euros) i la creació d'un centre d'innovació (2,9 milions d'euros).
2- Cultura (costos de funcionament):
• Talteüll: renovació i modernització de les infraestructures del Museu de Prehistòria (30 milions d'euros).
• Castellnou: restauració del castell (4,56 M€).
• Prada de Conflent: restauració de la Casa Felip (5 milions d'euros).
3- Esports
• Font-Romeu: reforçar l'atractiu del recinte de Font-Romeu per convertir-lo en un centre de referència amb un finançament total de més de 45 milions d'euros, especialment pel projecte de centre preparació per a altes prestacions (CPHP) i per a la construcció de 100 habitatges per estudiants, en preparació per als Jocs Olímpics i Paralímpics.
4- Infraestructures de transport
• RN116: remodelació de la RN116 en virtut del protocol signat el 15 d'abril de 2022 entre l'Estat, la regió i el departament (108,4 milions d'euros d'obres, dels quals 54,2 milions d'euros aportats per l'Estat).
• Nova línia Montpeller Perpinyà (LNMP): estudis i adquisicions de terrenys per al projecte es continuarà.

El contracte del pla ESTAT-REGIÓ també preveu una partida pressupostària de 234 milions d'euros per al litoral amb un objectiu de resiliència ecològica i, en particular,
• gestió del litoral,
• Suport a la implementació d'estratègies de modernització i ecologització del port de
comerç de Portvendres
• reforma d'apartaments i copropietats degradades a Argelers de la Marenda. Es tracta d'un projecte portat a terme per la comunitat de comunes Alberes, Costa Vermella, Illiberis, en el marc de la requalificació dels centres balnearis.