L'eurodiputat cors François Alfonsi demana al ministre d'Interior francès la reobertura del Coll de Banyuls

Catalunya Nord, Rosselló

L’eurodiputat cors François Alfonsi (Regions i Pobles Solidaris) va anar a Banyuls dilluns passat, on es va trobar amb càrrecs de Sí al País Català, així com el batlle de Banyuls Jean-Michel Solé i el president d’Albera Sense Frontera Pierre Becque, que el van portar cap al coll tancat des de fa dos anys per decisió de l’Estat.

Alfonsi es va comprometre a denunciar aquesta mesura davant del Parlament Europeu, de l’Assemblea francesa de diputats i del govern francès. Heus aquí la carta que el senyor Alfonsi ha fet arribar al ministre d’Interior francès, Gérald Darmanin:

 

A Gérald Darmanin,

Ministre d’Interior

 

Senyor Ministre,

Convidat per càrrecs elegits i associacions de Catalunya al departament dels Pirineus Orientals, vaig anar al Coll de Banyuls juntament amb ells per constatar els obstacles físics posats per l’Estat per tal d’impedir qualsevol trànsit entre els dos vessants, per bé que aquesta connexió participa en la vida quotidiana dels catalans que viuen a banda i banda de la frontera. També desitjava parlar-ne amb el Senyor Prefecte, però aquest em va deixar saber que no em podia rebre en aquesta ocasió.

Aquesta prohibició de circulació de banda i banda del Coll de Banyuls fa molts anys que hi és ja, primer amb motiu de la pandèmia, i en acabat s’ha mantingut amb el pretext d’una presumpta lluita contra la immigració clandestina. Però aquest coll és aïllat de tots els fluxos principals; és lluny de qualsevol parada de transports públics; amb què resulta del tot il·lusori el seu hipotètic paper en tràfics d’immigrants que, de tota manera, el poden creuar a peu amb total llibertat, tot i les roques disposades per vedar el pas de vehicles.

En canvi, el tancament sí que indueix un entrebanc força greu per als usuaris habituals, que han de conduir desenes de quilòmetres més, més d’una hora respecte a la situació anterior.

Per tant, és urgent que es restableixi la possibilitat de passar aquest coll.

Per a molts veïns fronterers que viuen a un costat i treballen a l’altre, per als serveis de socors incapacitats en la cooperació en la lluita contra els incendis, per als càrrecs elegits locals que volen desenvolupar la cooperació transfronterera en conformitat amb els programes europeus que França té aprovats, i per a la senzilla llibertat de trànsit que és el normal per a cada ciutadà europeu, amb més motiu dins un territori cobert pels acords de Schengen, li demano que es digni a posar fi a aquest impediment que l’Estat francès ha decidit.

Diversos altres passos entre França i Espanya han estat tancats de la mateixa manera; tots s’han d’aixecar. En el cas particular del Coll de Banyuls, l’impacte és importantíssim i la situació creada és especialment penosa i insuportable per a les poblacions locals, que se senten menyspreades per un Estat molt centralista i sord davant les reivindicacions de tots aquests que s’estan en regions perifèriques.

Confio en la seva comprensió per acabar amb una prohibició de trànsit força penosa per als habitants de Catalunya.

Li demano que accepti, Senyor Ministre, els meus respectuosos sentiments.