El diable es va aturar a Orà: el nou llibre de Joan Daniel Bezsonoff

ENTREVISTA - Joan Daniel Bezsonoff, autor d'El diable es va aturar a Orà

Catalunya Nord

Joan Daniel Bezsonoff presenta la seva nova novel·la El diable es va aturar a Orà.

Novetat editorial: El diable es va aturar a Orà, novel·la policíaca ambientada a l’Algèria encara francesa de 1954. Es tracta d’una sèrie d’assassinats, sobretot de noies, amb joc de pistes entre l’assassí i la policia, que es basen en fets reals esdevinguts al nord de França uns vint anys més endavant.

El marc geogràfic, Orà, té la particularitat d’haver estat una ciutat amb població europea majoritària durant l’època colonial, amb tres llengües d’especial rellevància: el francès oficial, però també el castellà i sobretot el català, portat per colons d’origen sobretot valencià que eren majoria en alguns barris com ara Saint-Eugène. El mateix protagonista, el comissari Ferrandis, té arrels valencianes.

Fill de Perpinyà concebut a la ciutat algeriana d’Annaba (aleshores Bône, oficialment) i nascut poc després de l’èxode massiu dels peu-negres, Bezsonoff concep el seu interès com a retorn a la infantesa.

Apassionat per l’Algèria colonial del segle XX, l’autor s’ha recolzat en moltes fonts per descriure el seu Orà de manera realista: guies telefòniques, l’antic diari L’Écho d’Oran, blogs de gent que hi van viure en aquella època, i la fotografia aèria.