Eurodiputats demanen la reobertura dels passos fronterers

Catalunya Nord

Arxiu
Arxiu | Col·lectiu per l’obertura dels passos fronterers

Un grup d’eurodiputats demana la reobertura dels passos fronterers.
Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín, amb els eurodiputats francesos del grup dels Verds i de l’Aliança lliure europea, François Alfonsi i Claude Gruffat han tornat a enviar una pregunta a la Comissió per reclamar la fi del tancament de passos fronterers com el del coll de Banyuls que, després de més d'un any i mig continuen tancats.
Després de la primera pregunta que van presentar, el Tribunal de Justícia va recordar a l'estat francès que el tancament de passos fronterers no pot ser superior als 6 mesos.
Ara, amb aquesta segona pregunta, els eurodiputats demanen mesures per assegurar que es reobren tots els passos fronterers tancats.

La setmana passada, l'associació Albera Sense Fronteres va reclamar al prefecte la reobertura dels passos fronterers tancats des del gener del 2021.
L’objectiu és obtenir una resposta oficial d’aquí a finals d’any.
En cas de no resposta, o de resposta negativa, la pròxima etapa serà judicial.

A més del coll de Banyuls, encara continuen tancats el coll de la Manrella, i diverses carreteres de Cerdanya, tot i que en aquest cas, els blocs de formigó que tallaven el pas han estat desplaçats, i de moment les autoritats no els han tornat a posicionar.
També hi ha el cas de la carretera entre Sant Llorenç de Cerdans i Maçanet de Cabrenys que les autoritats franceses havien tallat, però que després de diverses manifestacions i intervencions de polítics nord i sud-catalans es va restablir.