Derrota judicial parcial dels exiliats independentistes catalans a Bèlgica

ENTREVISTA - Lluís Puig, exconseller de cultura de la Generalitat a l'exili

Jean Richard De La Tour, l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), considera que Bèlgica no va actuar d’acord amb el dret de la Unió quan va denegar l’extradició a l’estat espanyol del conseller de cultura Lluís Puig. 

Aquesta és la conclusió sobre les qüestions prejudicials plantejades pel jutge espanyol Pablo Llarena que s’han fet públiques aquest dijous.

Afirma que la justícia belga no podia qüestionar la competència de Llarena com a jutge predeterminat per llei i que en tot cas “hauria d’haver demostrat amb dades objectives, fiables, precises i degudament actualitzades” que hi ha un risc real de vulneració d’aquest dret fonamental per unes deficiències sistèmiques del poder judicial espanyol.

La decisió d'aquest dijous no és definitiva de cara a les euroordres. L'opinió de l'advocat general no és vinculant, però és tingut en compte per als quinze jutges de la Gran Sala del TJUE, que hauran de prendre una decisió abans del final de l’any.

Si es manté el criteri d’aquestes conclusions, el jutge Llarena podrà repetir l’euroordre contra Lluís Puig, de moment encara no contra Puigdemont, Comín i Ponsatí, que tenen la immunitat com a eurodiputats de manera cautelar.

Escoltem la reacció del Lluís Puig