Rutes de la Llibertat i homenatge a Jean Olibo aquest divendres a Sant Cebrià

ENTREVISTA - Mithé Pull, presidenta de la Xarxa Cebrianenca. L'acta es fa a la iniciativa de la Fundació Reeixida

Catalunya Nord, Rosselló

Foto històrical'any 1974, del monument en homenatge al Lluís Companys i als catalans morts per la llibertat
Foto històrical'any 1974, del monument en homenatge al Lluís Companys i als catalans morts per la llibertat

Es presenta aquest divendres a les 6 de la tarda a Sant Cebrià "les Rutes de la llibertat", és a dir les rutes que els independentistes catalans travessaven al Pirineu, durant la Segona Guerra Mundial,en col·laboració amb la Resistència Francesa (Maurice Alibi), per escapar als nazis-feixistes.
D’aquesta manera aquests lluitadors per la llibertat travessaren per la frontera a jueus, integrants del Govern Polonès, aviadors nord-americans i britànics, un ministre belga, el senador francès Tizier, Maurice Clavel i el ministre francès de la guerra Monteil, els fills del qual havien estat afusellats pels nazis entre molts d’altres... Arribant al punt que un dels integrants de les cadenes d’evasió és l’únic català just entre les nacions, guardonat per De Gaulle, el rei d’Anglaterra i el president dels EUA.

L'acte d'aquest divendres tindrà lloc al monument aixecat per l'antic batlle Jean Olibó, un monument que en aquell moment va crear un incident diplomàtic amb Franco.
L'any 1973, un grup de membres de la Resistència francesa, format per catalans del nord i del sud, i francesos, van voler donar testimoni dels catalans morts per la llibertat i al president de la Generalitat lluís Companys, va ser inaugurat el 1974.

Hi participaran el president de la Fundació Reeixida, Oriol Falguera, la presidenta de la xarxa cebrianenca, Mithé Pull, representants de l'ajuntament de Sant Cebrià, batlles de Catalunya Nord i membres del govern català a l'exili.