D'aquí a 10 anys tots els alumnes de Catalunya Nord hauran de poder tenir accès a l'ensenyament del català

ENTREVISTA - Alà Baylac, president del consell científic de l'OPLC, director de l'IFCT i president de l'APLEC

Catalunya Nord

acte de signatura de l'acord marc a la seu de l'OPLC
acte de signatura de l'acord marc a la seu de l'OPLC

L’Estat, la Regió i el Departament han signat aquest dimecres un acord marc per desenvolupar l'ensenyament del i en català. L'objectiu és ara de redactar un conveni que precisi que d'aquí a 10 anys tots els alumnes de Catalunya Nord han de poder aprendre el català des de l’escola maternal fins a la universitat sigui en immersiu, bilingüe o iniciació. El projecte l’ha portat l’Oficina Pública de la Llengua Catalana amb la participació de l’Acadèmia de Montpeller.

Arran d'aquest acord l’Educació Nacional ha de donar més mitjans per a l’ensenyament del català. En un primer moment s’ampliarà la llista d’establiments escolars que imparteixen cursos de català.

La finalitat, a llarg termini, és que els alumnes que ho desitgin puguin acabar llur escolaritat essent totalment bilingues. Els models són els sistemes educatius destinats a les altres llengües de l'estat francès com el basc, el bretó, el cors o l'alsacià.

Alà Baylac Ferrer és president del consell científic de l'OPLC (Oficina pública de la llengua catalana), director de l'IFCT (Institut franco-català transfronterer de la Universitat de Perpinyà) i president de l'APLEC (Associació per l'ensenyament del català), explica amb més detalls l'objectiu clar d'aquest acord marc.