L'extrema dreta guanya la primera volta de les eleccions legislatives a Catalunya Nord

Primera volta de les eleccions legislatives a l’estat francès amb  com previst una abstenció rècord, de 52 %, un empat entre la majoria presidencial i la unió de les esquerres, i un resultat en augment per l’extrema dreta del Rassemblement National.

A Catalunya Nord, són les 4 candidates del partit de Marine Le Pen que arriben primeres.


A la circumscripció de Perpinyà 1, Sophie Blanc a 31%, s'enfrontarà diumenge vinent amb el diputat sortint de la Répubique en marche, Romain Grau, a 26%. En tercera posició ha arribat el candidat de la Nupes Francis Daspes a 24%. L’’altre partit d’extrema dreta, el d’Éric Zemmour és a 5,5%, seguit de prop per la candidata dels Républicains. Rita Peix, per Oui au Pays Catalan ha reunit 2,06%.

És a la segona circumscripció, la vall de l’Aglí i la costa de sorra que el RN obté el seu millor resultat a Catalunya Nord, amb gairebé 38% per Anaïs Sabatini, davant la candidata de Renaissance, de la LREM, Frédérique Lis, 21%. La Unió de les esquerres representada per David Berrué reuneix 20% dels vots.
Segueixen les Republicains, 9, el candidat de Reconquête de Zémour és a 6%, i Joël Diago, per Si al País Català obté 2,79%.

A la tercera, a la vall de la Tet, de Perpinyà fins a la Cerdanya i Capcir, hi ha quasi un empat a 27% entre Sandrine Dogor-Such pel RN, i la candidata de les esquerres de la Nupe, Natahalie Cullell. La candidatura de la majoria presidencial és tercera a 24%, les Républicains, 6, el candidat de Reconquête menys de 5, i Morgane Le Floch, per Oui au Pays Catalan 2.57%.

Finalment a la quarta, al Vallespir, Mihèle Martinez és a 30%, Sébastien Cazenove de LREM a 21.81, seguit de molt a prop de Jérome Pous de la NUPES, que no ha pogut accedir a la segona volta a causa del resultat del la candidatura del socialista Alexandre Raynal a 9.55%.
Reconquête és a 5.5%, les Républicains a menys de 4%, i Jordi Vera per Oui au pays Catalan a 2.57%.

Al nivell estatal, la majoria presidencial d’Emmanuel Macron obté 25,75%, contra 25,66% a la Nupes de Jean-Luc Mélanchon, i 18, 68 al RN de Marine Le Pen.


Les candidatures de la dreta tradicional de Les Républicains, UDI, i Divers dreta se'n surten més bé que el que era previst, a prop de 14%. En canvi, l’extrema dreta de Reconquête s’enfonsa a 4%, i fins i tot Éric Zemour està eliminat a la primera volta. Eliminat també l’exministre d’educació de la LREM Jean-Michel Blanquer.
De cara a la segona volta, es dibuixa una victòria del partit del president Macron, però potser sense majoria absoluta.
Normalment la Nupes, serà la primera força d'oposició a l'assemblea, però una de les principals incògnites és de saber quins i quants vots recuperaran els candidats de la coalició d’esquerres formada al voltant de Jean-Luc Mélanchon. L’esquerra tindria poques reserves de vots, i Macron podria salvar la seva majoria absoluta.
Finalment, les candidatures dites regionalistes, sovint presentades per Regions i pobles solidaris, han obtingut 1,30% dels vots.
Però cal destacar els molts bons resultats obtinguts a Còrsega per les candidatures nacionalistes.