Les Rutes de la Llibertat es presenten al MUME de la Jonquera aquest dissabte

ENTREVISTA - Oriol Falguera president de la Fundació Reeixida, a l'origen d'aquesta iniciativa

Catalunya Nord

Arxiu: Aleix Font i Fundació Reeixida
Arxiu: Aleix Font i Fundació Reeixida

Si fins ara es coneixen sobretot les rutes de la Retirada, és a dir les que es van passar per fugir, ara la Fundació Reeixida fomenta les que un grup d'independentistes van utilitzar per passar en un sentit i en l'altra durant el franquisme per lluitar activament contra ell. Són Les Rutes de la Llibertat que porten el nom dels seus utilitzadors com Jaume Cornudella Olivé, Joan Layret Pons o encara Manuel Valls de Gomis. Eren membres del "Front Nacional de Catalunya" fundat a París i que no té res a veure amb el partit polític francès fundat per Jean-Marie Le Pen.

Per descobrir aquests itineraris i tota la informació d'aquesta part de la història es pot visitar la web de la Fundació, les presentacions d'aquestes rutes es faran aquest dissabte 28 de maig al Museu Memorial de l'Exili a la Jonquera, al Museu d'Història de Catalunya a Barcelona el dimecres 1 de juny. 

Es preveu també un acte a Sant Cebrià sense data concretada encara i l'estrena d'una de les rutes, entre Banyuls i Colera el 2 de juliol dins de la Via Pirinenca organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana, Gure Eusko i la FEEC.