Experimentació pionera al Mediterràni per protegir les platges de Catalunya Nord

La Metròpoli Perpinyà-Mediterrània ha decidit realitzar una prova pionera al Mediterrani per protegir el litoral sorrenc.

Rosselló

La Metròpoli Perpinyà-Mediterrània ha decidit realitzar una prova pionera al Mediterrani per protegir el litoral sorrenc. S’instal·laran xarxes submergides davant la platja de Santa Maria per lluitar  contra l’erosió de línia costanera. L’experimentació que durarà un any, està finançada a 80% per la regió Occitanie i la Metròpoli.

La protecció de les platges de Catalunya Nord és des de fa anys una preocupació que avui es considera com un repte major. Aquesta erosió està agreujada en els darrers anys pel canvi climàtic, per la dinàmica litoral natural, i tot i que sovint les autoritats es resisteixen a reconèixer, per les construccions humanes com els ports i espigons. Per provar de lluitar contra aquest fenomen, a partir d’avui s’instal·larà un sistema de xarxes submergides.
El dispositiu s’ubicarà a Santa Maria, a 300 de la costa, sobre 3 línies de 200 i 100 metres. En total 400 metres de xarxes invisibles de la costa
Les xarxes mesuren 1,10 metres d’alt per 1,50m d’amplada. Són mantingudes al fons del mar per un sistema de cadenes que poden suportar traccions de fins a 12 tones. Verticalment, són mantingudes per una sèrie de boies també submergides. La seva implantació ha estat pensada per no afectar la navegació ni la pesca.
Si funciona com previst, aquest sistema de xarxes trencarà l’oneig de fons en cas de tempesta, i reduirà les onades responsables de l’erosió costanera.
En un primer temps es posarà una primera línia de xarxes de 200 metres de llargada. Després, al cap de 45 dies, s’afegiran paral·lelament 100 m de més, i 100 de més al cap de 10 mesos a un any.
L’experimentació serà monitorada pel Buró de recerques geològiques i mineres, en el marc d’un partenariat en recerca i desenvolupament.