Batlles de l'Alta Garrotxa, Salines, i Vallespir demanen la reobertura dels passos fronterers

Catalunya Nord

| Laurent Leygue

Els representants de la Taula de treball de batlles de l’Alta Garrotxa-Salines-Vallespir i els ajuntaments de Banyuls, Espolla i Rabós denuncien un cop més el tancament dels passos secundaris. En un comunicat consideren que es tracta d’una greu acció que atempta contra el Codi de fronteres de Schengen.
Demanen l’obertura immediata i definitiva d’aquests passos.

Fa més d’un any que els passos fronterers secundaris entre Catalunya Nord i Sud continuen tancats.
Concretament, des del 11 de gener de 2021 l’estat francès ha tallat cinc carreteres o passos fronterers col·locant blocs de formigó: el coll de Banyuls, el coll de Costoja i el coll de Manrella a les comarques de l’Alt Empordà, Alt Vallespir, Vallespir i Alberes i, el camí d’Aja i la carretera de Vinyola, a l’Alta i Baixa Cerdanya, sense cap comunicació prèvia als territoris afectats.
A dia d’avui i malgrat les diferents accions que s’han dut a terme per denunciar aquests tancaments, les carreteres són encara tancades.
Amb només una excepció, al Vallespir, la carretera entre Sant Llorenç de cerdans i Maçanet de Cabrenys.
La Taula de Treball considera que només el tancament físic d’aquestes carreteres perjudica la cohesió territorial i causa un gran dany a l’economia dels municipis afectats, sinó que el formigó impedeix el pas a qualsevol sistema d’emergències en una situació de risc o emergència en aquests territoris.
Els blocs de formigó contradiuen la voluntat del Tractat de Schengen, que té com objectiu garantir la lliure circulació de béns, serveis, capitals, treballadors i viatgers a les fronteres internes.
La raó oficial avançada per l’estat francès, és la lluita contra els clandestins i contra el tràfec de droga.