El Memorial del Camp de Ribesaltes presenta l'exposició més completa de l'obra del Josep Bartolí

ENTREVISTA - Jordi Bartolí, nebot del Josep i comissari de l'exposició «Josep Bartolí, els colors de l’exili»

Catalunya Nord

Jordi Bartolí, nebot del Josep Bartolí és el comissari de l’exposició «Josep Bartolí, els colors de l’exili» que es pot visitar fins al mes de setembre 2022 al Memorial del Camp de Ribesaltes.

Es tracta de l’exposició més completa d’obres del dibuixant barceloní que va haver de fugir al moment de la Guerra Civil Espanyola. Després de passar pels camps del sud de l’estat francès, va superar el tifus i va aconseguir marxar cap a Mèxic. Allà va conèixer Frida Kahlo amb qui va mantenir una relació sentimental i desenvolupar la pintura i els colors. Finalment va instal·lar-se a Nova York on Josep Bartolí va morir el 1995.

Aquests darrers anys, arran de "Josep", la pel·lícula d’animació d’Aurel, es va plantejar la donació massiva d’obres de l’artista per part de la seua vídua, Bernice Bromberg, al Memorial del Camp de Ribesaltes. Gràcies a aquest fons s’ha pogut muntar l’exposició que és completada per préstecs d’obres que pertanyen als arxius municipals de Barcelona, de la Generalitat de Catalunya, del centre cultural de terrassa i de les col·leccions privades de Manel Canyameres i Joelle Lemmens.