Fem "Memòria" amb Renada Laura Portet

Catalunya Nord

L’escriptora rossellonesa Renada Laura Portet, nascuda en 1927, va morir diumenge 5 de setembre. Fou una de les autores més eclèctica de les comarques de Perpinyà.

La cerimònia de comiat a l'escriptora i especialista nord-catalana en onomàstica, tindrà lloc aquest dilluns 13 de setembre a 14h00 a la catedral d'Elna al Rosselló. Les edicions franceses L'Harmattan li acaben de publicar fa pocs dies el seu darrer treball " Les noms de lieux du Roussillon, de la protohistoire à nos jours" amb prefaci de Michel Tamine, president de la Societat Francesa d'Onomàstica.

El juliol del 2017, Berenguer Ballester va fer "Memòria" amb Renada Laura Portet:

Llicenciada en Lletres i Llengües Romàniques de la facultat de Montpeller, Portet es va dedicar tant a la poesia i la narrativa com a l’assaig i la recerca en els camps de la lingüística, la toponímia o l’onomàstica. Deixa una bibliografia de prop de 70 publicacions. Va ser traduïda al francès, l’alemany i l’anglès i figura a 7 antologies universitàries dels EUA, França, Catalunya, Alemanya i Itàlia.
Tot i haver crescut a Sant Pau de Fenollet, subcomarca de parla occitana, i malgrat haver patit la prohibició de parlar català a l’escola de la République Française, Renada Laura Portet quasi sempre va escriure en català. No va parar mai de saludar el paper fonamental de la seua "Tia Josefina" que a còpies d’historietes a la vora del foc li va transmetre les riqueses d’una llengua catalana que entre les dues guerres mundials començava a perdre terreny a la Catalunya del Nord.
La seua obra mestra, el recull de novel·les curtes "Castell Negre" va ser publicat el 1981 a l’editorial perpinyanenca "Le Chiendent". Com a poeta va ser recompensada als Jocs Florals de la Ginesta d’Or de Perpinyà en 1976. Més tard va rebre la Creu de Sant Jordi en 2004. Pels seus 90 anys, el 2017, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans i la Institució de les Lletres Catalanes li van retre homenatge per la seva trajectòria literària i de compromís.
L’última aparició pública de Renada Laura Portet va ser el 16 de juliol a la festa dels seixanta anys d’Òmnium, a Elna.