S’ha mort l’escriptora Renada-Laura Portet

Catalunya Nord

Renada Laura Portet
Renada Laura Portet | Rémy Farré

S’ha apagat una de les veus literàries major de la Catalunya del Nord. L’escriptora rossellonesa Renada Laura Portet, nascuda en 1927, fou una de les autores més eclèctica de les comarques de Perpinyà. Llicenciada en Lletres i Llengües Romàniques de la facultat de Montpeller, Portet es va dedicar tant a la poesia i la narrativa com a l’assaig i la recerca en els camps de la lingüística, la toponímia o l’onomàstica. Deixa una bibliografia de prop de 70 publicacions. Va ser traduïda al francès, l’alemany i l’anglès i figura a 7 antologies universitàries dels EUA, França, Catalunya, Alemanya i Itàlia.

Tot i haver crescut a Sant Pau de Fenollet, subcomarca de parla occitana, i malgrat haver patit la prohibició de parlar català a l’escola de la République Française, Renada Laura Portet quasi sempre va escriure en català. No va parar mai de saludar el paper fonamental de la seua "Tia Josefina" que a còpies d’historietes a la vora del foc li va transmetre les riqueses d’una llengua catalana que entre les dues guerres mundials començava a perdre terreny a la Catalunya del Nord.

La seua obra mestra, el recull de novel·les curtes "Castell Negre" va ser publicat el 1981 a l’editorial perpinyanenca "Le Chiendent". Com a poeta va ser recompensada als Jocs Florals de la Ginesta d’Or de Perpinyà en 1976. Més tard va rebre la Creu de Sant Jordi en 2004. Pels seus 90 anys, el 2017, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans i la Institució de les Lletres Catalanes li van retre homenatge per la seva trajectòria literària i de compromís.

L’última aparició pública de Renada Laura Portet va ser el 16 de juliol a la festa dels seixanta anys d’Òmnium, a Elna.