La rata talpera devasta els cultius menjant les arrels de les plantes d’hortalissa

ENTREVISTA - David Nivet, pagès biodinàmic amb vinya i hortalisses

Catalunya Nord

Aquest any 2021 ha estat marcat per les gelades i la sequera però també per la gran presència d'ocells, en particular els pardals. A més un petit rosegador està tornant bojos els pagesos, es tracta de la rata talpera que devasta els cultius menjant les arrels.

Enguany l’espècie ha conegut un pic de població i a la regió se'n comptem 3 espècies principals, la Rata talpera, el Talpó camperol i el Talpó comú. Als camps de Catalunya Nord hi ha estat ben present com ho explica un pagès biodinàmic instal·lat a Pontellà, en David Nivet.

Lluitar contra aquesta invasió és molt complicat, tenint en compte que cada 21 dies la femella pot donar llum a un grup de 4 a 8 petites rates. Des de la Federació Nacional de Sindicats d’Explotants Agrícoles (FNSEA) recomanen utilitzar tècniques sense productes químics i que els pagesos adoptin estratègies comunes per ser més eficaços.

Els pagesos que pateixen aquesta invasió poden demanar ajuda al Fons nacional agrícola per a la mutualització sanitària i ambiental (El FMSE).