Resultats definitius de les eleccions departamentals i regionals

Catalunya Nord

La segona volta de les eleccions departamentals i regionals no ha aportat cap canvi de fons, ni al Consell departamental, ni al Consell Regional. L’esquerra podrà continuar al davant del departament i de la regió. Aquesta segona volta tampoc ha dibuixat grans canvis pe que fa a la participació, que ha continuat històricament baixa, ni pel que fa a dels resultats del Rassemblement National, que estan molt per sota dels que han fet en eleccions precedents, i per sota dels que els hi atorgaven les enquestes.

Al nivell estatal, el primer fet marcat és com a la primera volta, l’abstenció que ha estat encara molt important, i sobretot, una participació, que contràriament al que molts analistes esperaven ha progressat molt poc des de diumenge passat. L’abstenció ha estat de 66,7%. Vol dir que més de 31 milions d’electors han decidit no votar tampoc per aquesta segona volta de les eleccions regionals i departamentals.
Quasi tots els candidats a la presidència de les regions que es tornaven a presentar han estat reelegits.
Cap regió ha estat guanyada pel Rassemblement National. I tot i la feble participació, es pot considerar que el front republicà contra el RN, funciona encara. A Provence-Alpes-Côte d’Azur, la regió on es pensava que podria guanyar l’extrema dreta, ha vist un augment de participació de 4%, que haurà facilitat la reelecció de Les Républicains, Renaud Muselier.
La distribució política de les regions ha canviat poc, i confirma l’hegemonia dels partits tradicionals, de dreta i d’esquerra. El partit del president Emmanuel Macron, La République En Marche, no ha pogut implantar-se en el panorama polític local a l’estat francès, i fins i tot els ministres candidats han fet uns resultats que es poden considerar dolents.

Un fet interessant d’aquestes eleccions és el resultat de les eleccions territorials a Còrsega, on l’Assemblea de Còrsega podrà continuar essent dirigida pels nacionalistes. Els nacionalistes s’han presentat dividits, però tot i això les tres llistes han reunit 68% dels vots contra la llista de dreta. És el president autonomista del consell executiu de Còesega, Gilles Simeoni que ha recollit més escons, 40%. La llista Simeoni que haurà de treballar amb els elegits de l’altra llista autonomista, 15%, i amb els independentistes 12%.Tot i aquestes divisions, el més important, com a mínim, des de fora és ben bé aquest resultat de prop de 68% de vots nacionalistes a Còrsega.
A més la participació ha estat molt per sobre de la mitjana de l’estat francès, ja que ha arribat a més del 48%.

A la regió administrativa Occitanie, la presidenta Carole Delga està assegurada de la seva reelecció amb prop de 57% dels vots i 109 escons. A l’oposició hi haurà 28 elegits del Rassemblement National, a 24%. Mentre que la llista de la dreta tradicional ha arribat tercera amb els 21 escons, que li atorguen els seus 18%.
El resultat de Carole Delga, a quasi 57%, és el millor resultat a tot l’estat, mentre que tant l’extrema dreta com la dreta han obtingut resultats històricament baixos.
Delga surt encara més forta que en el seu primer mandat, sobretot que ha estat reelegida sense fer la fusió que proposaven des de la llista d’Europe Écologie Les Verts, el que tendeix a demostrar que els electors ecologistes de la primera volta han jugat el joc del front republicà aquest diumenge, així que com probablement els electors de la France Insoumise. Dues tendències polítiques d’esquerra que no seran presentes a la regió en els pròxims 6 anys.
El punt més negatiu és, però el bon resultat que ha fet el RN a Catalunya Nord per aquestes regionals. El partit d’extrema dreta obté el millor resultat de tota la regió, amb 36% dels vots, però primer arriben els candidats de la llista Delga a 49%, mentre que la dreta és a 15%.

Pel que fa als resultats de les eleccions al Consell departamental,  aquesta segona volta ha vist la confirmació del que es va dibuixar diumenge passat: l’esquerra conserva el departament.I aquest dijous, la socialista Hermeline Malherbe, serà reelegida a la presidència del Consell departamental.
Els binomis de candidats d’esquerra han guanyat 9 dels 17 cantons que compta Catalunya Nord. I cap cantó no ha estat guanyat pels candidats que presentava el Rassemblement National. Ni tan sols a Perpinyà, on aquests resultats ja s’analitzen com una derrota del batlle Louis Aliot.
Això sí, cal destacar que en un parell de casos ha estat per només unes petites desenes de vots.

Als Aspres, sense sorpresa, guanyen la presidenta sortint, Hermeline Malherbe i Thierry Voisin davant el RN, 55,83% - 44,17%.
Al cantó del Canigó, que salta de l’Alt Vallespir al Conflent, és el binomi socialista, Marie-Edith Peral - Alexandre Reynal,  que amb 36 vots ha estat reconduït davant la dreta, 50,27% - 49,73%.
A la Costa, cap problema per la dreta de Les Républicains, davant del RN, amb l’elecció d’Armande Barrère i de Thierry Del Poso, 60,91% - 39,09%.
L’esquerra perd la Costa Vermella, a benefici del binomi d’Unió de la dreta, Grégory Marty i Julie Sanz, davant el RN, 71,56% - 28,44%.
A Elna, els candidats de la unió de l’esquerra, Nicolas Garcia i  Marie-Pierre Sadourny són reelegits contra el RN, 58,31% - 41,69%.
La dreta conserva El Riberal, gràcies a Nathalie Piqué, i Robert Vila, davant el RN, 64,03% - 35,97%.
A la Salanca, són Madeleine Garcia Vidal i Marc Petit que que amb 55,11% guanyen davant el RN, a 44,89%.
Un dels canvis importants s’ha produït sobre el cantó dels Pirineus Catalans, el cantó de Prada, que passa a l’esquerra, amb Michel Garcia i Aude Vivès, que guanyen els candidats de dreta, que tenien el suport de l’antic batlle de Prada, el primer ministre Jean Castex, 55,15% i 44,85%.
L’esquerra conserva la Vall de l’Aglí davant el RN, amb 55.18% de vots a 43.82% per Lola Beuze iCharles Chivillo.
En canvi la dreta guanya a l’esquerra sobre la Vall de la Tet, gràcies a Jacques Garsau i Armelle Revel-Fourcade, 53,79% - 46,21%.
Non resultat del PS a Vallespir-Alberes, per Robert Garrabé iMartine Rolland, contra el RN, 64,28% - 35,72%.
A Perpinyà 1, al barri del Vernet, els candidats de centre dret, Anabelle Brunet, i Benoît Castanedo han evitat que aquest cantó passi al RN, però tot just, amb només 22 vots de diferència, 50,25% - 49,75%.
Menys difícil per la dreta a Perpinyà 2, Perpinyà Bompàs, Laurence Ausina i Jean Sol, 57,54% - 42,43% contra el RN.
El partit comunista conserva el cantó de Perpinyà 3-Cabestany, gràcies a Françoise Fiter i Rémi Lacapere, 55,31% - 44,69%.
La  LREM només guanya un cantó a Catalunya Nord, és Perpinyà 4-Molí de Vent, per Isabelle de Noëll Marchessan, i el diputat Romain Grau, 52,96% - 47,04%.
Perpinyà 5-Cànoes, es queda a l’esquerra amb només 96 vots de més que el RN, per Mathias Blanc i Françoise Chatard, 51,02% - 48,98%.
I finalment, Toussainte Calabrèse i Jean Roque conserven per l’esquerra Perpinyà 6,  davant el RN,
54,97% - 45,03%.