ATENCIÓ - El coll de Banyuls és tancat de nou

Catalunya Nord

Pas fronterer del Camí d'Age
Pas fronterer del Camí d'Age

Aquest dimecres, el pas fronterer del coll de Banyuls ha reobert. El coll de Banyuls fa part dels 5 passos fronterers secundaris que van ser tancats per la prefectura, l'11 de gener passat, oficialment per lluitar contra el tràfec de droga i la immigració clandestina.
Durant la tarda, però, el pas fronterer ha estat de nou tancat per decisió de les autoritats franceses. A l'origen d'aquesta situació gens clara, hi hauria un malantès entre els elegits locals i els serveis de la prefectura.
Les últimes hores, diverses fonts havien assegurat que el col de Banyuls reobrirà d'aquí al cap de setmana, i de fet ha estat el cas durant unes hores.
Fa uns dies ja, el 3 de maig, després de diverses manifestacions i pressions dels elegits dels dos bans de la frontera, va tornar a obrir al Vallespir, el pont del Riu Major, entre Costoja i Maçanet de Cabrenys. També continuen tancades les carreteres del coll de la Manrella, al Vallespir, i les d'Age i la Vinyola a Cerdanya.
Aquest diumenge el Col·lectiu per l’obertura dels passos fronterers ha previst una nova manifestació al Coll de Banyuls per denunciar una situació que perjudica molt els habitants de les poblacions veïnes. Aquest diumenge el Coll de Banyuls acollirà tanmateix un acte de l'entitat Flama dels Països Catalans, que organitza l’arribada de la Flama del Canigó arreu del país. Precisament el Coll de Banyuls és una de les vies per fer-la arribar per la diada de Sant Joan.
El Col·lectiu per l’obertura dels passos fronterers continua demanant la reobertura de tots els passos fronterers entre Catalunya Nord i Sud.