Reacció del senador François Calvet a la retallada de la Llei Molac per part del Consell Constitucional

Opina que s'hauria de canviar la constitució per permetre un reconeixement oficial de les llengües dites regionals

El 8 d'abril una àmplia majoria dels diputats francesa aprovava la Llei Molac de protecció i promoció de les llengües dites regionals. El 23 d'abril 61 diputats van presentar un recurs davant del Consell Constitucional contra una part d'aquesta llei que imposa una contribució financera obligatòria a la comuna de residència d’un alumne, quan aquest alumne voldria ser inscrit en una altra comuna per beneficiar d’un ensenyament en llengua regional. 

Finalment el 21 de maig, dia mundial de la diversitat cultural, el Consell Constitucional va donar a conèixer la seua resposta retallant 2 articles de la Llei Molac, curiosament no la part esmentada en el recurs dels diputats. Segons el Consell Constitucional francès un dels punts incompatibles amb la constitució francesa és l’ensenyament immersiu.

Malgrat aquesta decisió les escoles immersives no són amenaçades, segons el ministre d’educació. Jean Michel Blanquer, agafant l’exemple de les escoles bretones, va assegurar que les escoles Diwan “no són amenaçades, però que potser hauran de fer evolucionar llurs estatuts després d’aquesta decisió”.

El senador Francesc Calvet, al micro de Ràdio Arrels, s'ha mostrat indignat amb la decisió del Tribunal Constitucional i pensa que ara el que s'ha de fer és canviar la Constitució.

Recordem que s’ha convocat una gran manifestació per aquest dissabte a 15 h a Plaça Catalunya de Perpinyà a favor de la llei Molac.