Actualització - Escolteu l'emissió Memòria dedicada a Eliane Thibaut Comelade

S'ha mort Eliane Thibault Comelade

Catalunya Nord

| Hugues Argence

ELIANE THIBAULT COMELADE (RIGARDÀ. Conflent. 1928)
 

És l’autora nord-catalana que més llibres va publicar. Eliana Comelada, mare del pianista i compositor Pascal Comelade, va néixer a Rigardà al Conflent el 1928. Gran especialista de la cuina catalana, professora, membre del CIDOMCAT (Cercle d'Investigació i Documentació Medieval de Catalunya), directora dels Tallers de cuina de Catalunya Nord que va fundar en 1985. Va rebre el 2009 la Creu de Sant Jordi pel conjunt de la seua obra.

Filla de mestres d’escola, Eliane Comelade té 11 anys quan veu arribar els milers d’exiliats republicans al camp d’Argelers. Els seus pares negociaran amb la policia francesa per fer sortir del camp diversos refugiats, entre ells el pintor Nicolau que més tard fugirà cap a Veneçuela.
Havent cursat estudis superiors en higiene i ciències de l’alimentació a París, on va sortir primera de la seua promoció, publica diversos manuals pedagògics d’un camp encara quasi verge.
Torna a Perpinyà on coneix l’historiador Josep-Maria Batista i Roca, polític català exiliat al Rosselló que l’introdueix a la cultura catalana. Poc després publica el primer llibre en llengua catalana ”Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava” el 1968, a l’editorial Barcino. Va ser l’inici d’un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional. Especialista de la cuina catalana a l’edat mitjana, Eliane Comelade va engegar als anys 70 un enorme treball de recerca sobre el període medieval als arxius de Montpeller i de Barcelona. La seua obra mestra “La Cuisine Catalane” en 2 volums encara és regularment reeditat des del 1978.
Eliana Comelada, és la mare del pianista i compositor Pascal Comelade