4 setmanes de confinament per tot l'estat

Catalunya Nord

Elpresident francès Emmanuel Macron va anunciar ahir el retorn del confinament estatal per una durada de 4 setmanes.
Les mesures restrictives que s’apliquen actualment en 19 departaments s’estendran a tot l’hexàgon a partir de dissabte al vespre.

La mobilitat serà limitada amb una certa tolerància per aquest cap de setmana de Pasqua.
El toc de queda es manté entre les 19h i les 6 del matí. Per desplaçar-se durant les hores del toc de queda, encara caldrà tenir una atestació.
Els desplaçaments seran lliures en un radi de 10 quilòmetres del vostre domicili, per això serà útil tenir un justificatiu de domicili. Per sortir d’aquesta zona caldrà una atestació de desplaçament.

L'ensenyament torna als cursos a distància per la setmana vinent. Després les llars d’infants, les escoles, els col·legis i els liceus tancaran durant 3 setmanes. 3 setmanes de vacances escolars per tothom, quan normalment eren dues, i que tothom farà al mateix temps, i no pas per zones acadèmiques. La reentrada per les escoles primàries i maternals es farà el dia 26 d’abril, i els col·legis i liceus podran tornar als cursos presencials a partir del 3 de maig.

En l’àmbit laboral el teletreball ha de ser sistemàtic, va dir ahir Emmanuel Macron. El president va considerar que el teletreball «és sense dubte la mesura més eficaç» per limitar la mobilitat i frenar l’expansió del virus.

Els comerços no essencials també hauran de tornar a tancar. Els dispositius d’ajuda a les empreses i als assalariats es mantindran durant aquest període.

Des del punt de vista sanitari el cap de l’estat ha anunciat la mobilització de tots els voluntaris de la reserva sanitària. L’objectiu és d’augmentar el nombre de llits de reanimació fins als 10.000. La campanya de vaccinació s’ampliarà a tots els majors de 60 anys a partir del 16 d’abril, i als més de 50 anys a partir del 15 de maig. La resta de la població de menys de 50 anys es podrà fer vaccinar a mitjans del mes de juny.

Emmanuel Macron va posar data al què serà el desconfinament. Serà a mitjans del mes de maig quan previsiblement es podran alleugerir calques mesures. En aquell moment es presentarà un calendari per definir la reobertura progressiva dels espais culturals, esportius, però també comerços com els bars i restaurants.

Per la seva el primer ministre Jean Castex presentarà totes aquestes mesures avui davant del Parlament francès. El debat es farà aquest matí a l’Assemblea i a la tarda al Senat. No es preveu que Jean Castex faci cap anunci sobre el calendari electoral amb el dubte de saber si es podran mantenir les eleccions departamentals i regionals previstes pels 13 i 20 de juny.