ACTUALITZACIÓ - REACCIONS --Perpinyà ja no és La Catalana, tampoc La Fidelíssima, ara és La Radiant

Perpinyà

Perpinyà ja no és la catalana, tampoc Fidelíssima, ara Perpinyà és la radiant, la rayonnante. Aquest és el nou lema de la vila de Perpinyà impulsat per l’equip municipal del batlle Louis Aliot.
El canvi de lema s’acompanya d’un canvi de logo: La nova imatge de la vila de Perpinyà s’inspira de l’escut tradicional de la vila amb les quatre barres i la imatge de Sant Joan Baptista aureolat, amb un xaiet en una mà. L’escut de les quatre barres està envoltat dels colors blau, blanc i roig de la bandera francesa. 
Segons Louis Aliot aquest escut reprèn la identitat catalana de la vila, arrelada al Rosselló històric i plenament francesa. Una catalanitat que s’inscriu dins de la República francesa sense cap ambigüitat, segons el comunicat presentat per l’equip de govern.
El nou logo i el lema que l’acompanya seran ben aviat visibles sobre tota la comunicació municipal.

Comunicat oficial de l'ajuntament (en francès).

Les crítiques són nombroses per la tria del logo i pel canvi de lema.

L’exbatlle de Perpinyà Joan Pau Alduy, impulsor del lema Perpinyà la Catalana, considera que el logo és «políticament i socialment reductor». També pensa que pot tenir conseqüències negatives per l’economia d’un territori que «ha d’afirmar l’originalitat del seu posicionament geogràfic». Alduy considera que el lema «Perpignan la rayonnante» és un lema que es pot aplicar a qualsevol vila i que acaba diluint Perpinyà dins de l’anonimat.

Unitat Catalana sempre ha defensat sempre el lema «Perpinyà la Catalana» i, com era d’esperar, aquest canvi d’imatge no agrada al partit. Unitat denuncia una campanya de descatalanització de la fidelíssima vila de Perpinyà.

Al marge de l’estètica del logo i del lema, moltes veus critiquen la presència de la imatge Sant Joan Baptista. Crítiques que denuncien la referència religiosa quan la municipalitat hauria de promoure el laïcisme. Un retorn al temps passat per molta gent per qui el logo hauria de ser sinònim de modernitat per una promoció eficaç de la capital nord-catalana.

Una petició ha estat oberta a internet per reclamar el retorn del logo de Perpinyà la Catalana.