Operacions de control contra els vehicles motoritzats a zones protegides

Catalunya Nord

| © David Pérez (DPC), Wikimedia Commons, License cc-by-sa-4.0

Fa uns dies, agents de l’Oficina francesa de la biodiversitat va fer una operació de control vora el Tec entre Brullà i Vilallonga dels Monts, un territori classificat Natura 2000.Al curs de l’operació, 5 conductors de motos tot-terreny van ser interpel·lats per circular en aquest sector prohibit als vehicles de motor tèrmic.
Aquest tipus d’infracció pot ser multat fins a 1 500€, la confiscació del vehicle i la suspensió per un any del carnet de conduir.


Aquest sector a la riba dreta del Tec, entre el Salitar i els Baixos, fa part de les prioritats del servei departamental de l’Oficina francesa de la biodiversitat.
En aquesta zona nidifiquen desenes d’espècies diferents d’ocells, algunes de les quals en declini, com el capsigrany.
També hi viu la tortuga de rierol, una espècia de tortuga d’aigua que es troba en un estat de conservació de perill d’extinció, i que pel que fa a l’estat francès, gairebé només es troba a Catalunya nord.
El pas de vehicles de motor com les motos, 4X4 i quads degraden profundament i ràpidament els hàbitats naturals i accentuen l’erosió dels sòls. L’Oficina francesa de la biodiversitat recorda que la circulació de vehicles de motor està totalment prohibida fora de les vies classificades, sigui en zones protegides o no.
És a dir que els vehicles de motor només poden circular sobre carreteres i pistes, i en cap cas sobre els camins. Es tracta d’una prohibició total sense que hi hagi menester de cap panell d’informació.
L’estiu passat, una operació similar va tenir lloc a Cerdanya, sobra la carena del Puigmal, on hi ha sovint vehicles de motor que no respecten aquesta reglamentació, molt sovint vehicles conduïts per sud-catalans.