Catalunya Nord, no està concernida pel toc de queda imposat a diverses metropòlis de l’estat

Catalunya Nord

La segona onada de coronavirus ja es fa notar a tota Europa. Els estats espanyol i francès són els que compten més infeccions.

El president francès, Emmanuel Macron va anunciar ahir que s’imposarà un toc de queda a 9 viles i metròpolis de l’estat, com ara a Paris, Marsella, Montpeller o Tolosa. El toc de queda serà imposat a partir de dissabte entre les 9 del vespre i les 6 de la matinada, fins el 1 de desembre. Aquesta mesura afectarà uns 20 milions de persones. El president també ha demanat que les empreses que ho poden fer, estableixin 2 a 3 dies de teletreball per setmana, i que es limitin les reunions familiars o entre amics a 6 persones a taula. Macron ha precisat que no es limitarà la circulació de persones entre regions i que res no impedirà poder viatjar per les vacances de Tots Sants. Finalment el President també ha anunciat ajudes pel sector de l’hostaleria i la restauració, i una ajuda de 150€ per les persones que cobren el RSA o les APL.

A Catalunya Nord, de moment, res no canvia. Però el departament s’apropa cada cop més a la zona roja. Avui es podria saber si Catalunya Nord entrarà a la llista de zones d’alerta màxima. Caldrà esperar els anuncis que puguin fer avui el Primer Ministre i el Ministre de la Salut, que com cada dijous, faran un punt sobre la situació de l’epidèmia de coronavirus.

Des d’ahir Catalunya Nord compta amb una nova víctima de Covid-19. És una resident de la casa de jubilats de la Misericòrdia de Perpinyà. En aquest centre de cures per persones grans s’han detectat 87 casos de Covid-19, 67 entre els residents i 20 entre el personal. Aquesta defunció fa pujar el balanç total a 41 morts des de l’inici de l’epidèmia al nostre departament. Actualment 25 persones estan hospitalitzades, 9 estan al servei de reanimació.

Davant d’una situació cada dia més tensa als hospitals, diversos sindicats de personal hospitaler criden a manifestar avui. Reclamen més mitjans financers i humans per afrontar la crisi.

A Catalunya Sud també es reforcen les restriccions. El govern ha aprovat tancar els bars i restaurants durant 15 dies i limitar l'aforament dels comerços al 30%. També es suspendran molts actes públics com congressos, convencions i fires, i el tancament de sales de jocs. El món de la cultura torna a una limitació del 50 % del públic.