ENTREVISTA- AUREL: El dibuixant ens presenta el seu film JOSEP que s'estrena el 30 de setembre

Aurelien Froment va descobrir el treball artístic del Josep Bartolí arran del llibre que li va dedicar el seu nebot, el fotògraf Jordi Bartolí, 10 anys després la pel·lícula forma part de la selecció oficial de Cannes

Catalunya Nord

El dibuixant Aurel el dia de la pre-estrena al cinema Castellet de Perpinyà
El dibuixant Aurel el dia de la pre-estrena al cinema Castellet de Perpinyà

« Josep », és el títol d'una pel·lícula dibuixada que es basa en la història del dibuixant Josep Bartolí però també amb elements de ficció.

Aurel na té cap lligam directe ni amb la Retirada, ni amb el Josep Bartolí, va descobrir el seu treball artístic arran del llibre que li va dedicar el seu nebot, el fotògraf Jordi Bartolí. A partir d'aquí va descobrir la història dels camps i el fons documental del dibuixant català.

Després de més de 10 anys de feina per arribar a sortir el film, Aurélien Froment, conegut com a Aurel, culmina el seu projecte formant part de la selecció oficial del prestigiós Festival de Canes. La sortida oficial als cinemes de l’estat francès serà el 30 de setembre, el passat cap de setmana però alguns espectadors la van poder veure en pre-estrena entre altres al cinema Castellet de Perpinyà o a Argelers de la Marenda amb Cinemaginaire. A Catalunya Sud i a la resta de l'estat espanyol encara no hi ha una data oficial d'estrena.

A més dels dibuixos de l'Aurel i del Josep Bartolí, que fusionen, també es pot destacar el càsting de veus Sergi Lopez, Silvia Perez Cruz, que també signa la banda sonora, Bruno Solo, Valerie Lemercier o encara François Morel. Els diàlegs són multilingües, en català, castellà, francès i anglès.

A través de la vida del Josep Bartolí, la pel·lícula tracta de la Retirada del 1939, de l'arribada dels refugiats als camps de concentració a les platges i el posterior exili a Amèrica on va conèixer Frida Kahlo.

Vam poder parlar amb el dibuixant Aurel nascut a l’Ardecha i que viu a Montpeller però entén perfectament el català després de viure un temps a València.