ENTREVISTA: Creació de la primera colla de bastoners nord-catalana

L’Associació Aire Nou de Bao proposa descobrir els balls de bastons a partir de l’1 de setembre

Rosselló

L’associació Aire Nou de Bao, un referent pel que fa a la cultura popular a la Catalunya Nord, està creant un grup de bastoners.
La iniciativa és molt recent i aviat faran el primer assaig. Serà el dimarts 1 de Setembre, als locals de l’associació (La Vilbau) a Bao.
Sam Barnades és a la iniciativa de la creació del ball de bastons del Riberal. Nos presenta aquest ball i us anima a participar en el primer assaig que serà acompanyat d’un pica-pica.

El ball de bastons és una dansa popular catalana que retrobem en molts cercaviles i festes populars catalanes.
Són persones que ballen picant bastó contra bastó al ritme de melodies tradicionals. Aquesta tradició no és exclusiva del nostre país sinó que es té constància d’altres balls amb bastons en altres països europeus com a França, Itàlia, Espanya, Portugal, Anglaterra i el País de Gal·les entre altres.
Als Països Catalans aquesta tradició és ben arrelada, un bon exemple és el Ball de Bastonets que actua a les Festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, un ball que ha esdevingut Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2011.

Programa del Dimarts 1 de setembre:

18:45 Trobada amb tots els airenovencs i airenovenques.

19:00 Inici de l’assaig amb Adriàn Ortiz Mera, president de la coordinadora de ball de bastons de Catalunya i el seu equip.

20:00 Fi de l’assaig. Presentació general de l’activitat, dels vestits tradicionals i de la música.

20:15 Pica-pica amb tota l’associació Aire Nou i intervencions.

Especial mainada: lectura de l’àlbum per joves Bastoners de Susana Peix, il·lustrat per Sebastià Serra.