Les explicacions d'alguns batlles que no han firmat el manifest pel respecte de les llibertats i dels drets fonamentals a Catalunya Sud.

Alguns dels batlles que ja han firmat el manifest
Alguns dels batlles que ja han firmat el manifest | Laura Bertran

Només 86 batlles dels més de 200 batlles que compta Catalunya Nord han signat el manifest pel respecte de les llibertats i dels drets fonamentals a Catalunya Sud.

Aquest text demana que siguin garantides les llibertats dels sud-catalans. També reclamen que acabi la repressió contra els elegits i representants polítics empresonats o a l'exili i que no es repeteixin episodis de violència contra la societat civil catalana.
86 batlles dels 226 que compta el departament és poc. Les viles o vilatges més grans de Catalunya Nord no han adherit al manifest com és el cas per Perpinyà, Sant Cebrià, Sant Llorenç de la Salanca, Ceret, Canet o Sant Esteve.
En general els batlles condemnen la violència de l’1 d’octubre. Molts també diuen que s’havia de deixar fer el referèndum; Molts demanen que es respectin els drets fonamentals dels sud-catalans, que és el que reclama al manifest que no han volgut signar. El que els frena és que sobretot, sobretot no volen entrar en qüestions internes a l’estat espanyol.

Àudio►  Les respostes de Daniel Mach, el batlle de Pollestres, que ens ha respost en francès perquè, segons diu, li és més fàcil. Daniel mach pensa que els batlles nord-catalans han d’alçar la veu per denunciar la repressió a Catalunya Sud, en canvi Mach pensa que des de Catalunya Nord els elegits no s’han d’expressar sobre qüestions polítiques que afectin el Principat de Catalunya.
Altre cas ara amb el Batlle de Mosset. Henri Sentenac que, ens ho deia ell mateix, ni ha cregut oportú llegir-se’l. Entre confusions, amalgames i cert desconeixement, la qüestió de la defensa dels drets fonamentals a Catalunya Sud queda apartada tan bon punt es parla del dret a l’autodeterminació.
Altres batlles van més informats sobre la qüestió. I per alguns, si no han adherit al manifest, és perquè la municipalitat encara no ho ha tractat en consell municipal.
Es el cas a Er, a la Cerdanya. Raymond Pouget n’és el batlle i afirma que el consell municipal d’Er podria pronunciar-se a inicis de juliol.
Altres batlles, malgrat no haver signat el manifest, semblen tenir les coses clares i creuen que els batlles haurien d’alçar un poc la veu. És el cas de José Montecino, batlle d’Eus al Conflent, que encara no ha signat el manifest. Eus es pronunciarà demà sobre aquest tema. El seu batlle sembla tenir-ho ben clar i reclama que hi hagi menys prudència de la resta de batlles per denunciar la violació dels drets fonamentals a Catalunya Sud.
 

Es pot esperar doncs que més municipis es vagin sumant a aquest manifest. Un text que s’enviarà al President de la República i als parlamentaris esperant que finalment ells també facin un pas per defensar les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya Sud.