El film d'animació «Josep» forma part de la selecció del Festival de Canes

La pel·lícula d'animació del dibuixant Aurel és inspirada en la vida del Josep Bartolí, l'oncle del fotògraf Jordi Bartoli, que va dibuixar la Retirada abans de marxar a Amèrica

Catalunya Nord, Cerdanya-Capcir

L'edició 73 del Festival de Canes no s'ha pogut fer per culpa de la crisi sanitària de la Covid 19 però el jurat ha fet la seua selecció.

De les més de 2000 pel·lícules presentades, se n'han seleccionat 56 entre les quals «Josep» d'Aurel.

Es tracta d'una producció franco catalana que tracta del dibuixant barceloní Josep Bartolí que va passar per molts camps de concentració francesos, entre els quals els de Sant Cebrià, Argelers i El Barcares.

Fa 10 anys el dibuixant Aurel va llegir el llibre del Jordi Bartoli, fotògraf i nebot del Josep, sobre la Retirada i on es podien veure alguns dels dibuixos del Josep.

Després d'anys de feina i de recerques el resultat és aquesta pel·lícula que forma part de la selecció oficial del Festival de Canes d'enguany i que s'estrenarà doncs el 30 de setembre.

El Jordi Bartoli ha seguit l'evolució d'aquesta producció i es mostra molt satisfet del resultat, considera que «és enorme i que tothom té la Palma aquest any, com el Bac».

A més el 15 de juny es publicarà a l'Estat espanyol la versió castellana del seu llibre «La Retirada éxodo y exilio de los republicanos españoles». Jordi Bartoli espera que es mantingui la nova data per la festa de Sant Jordi al mes de juliol i que les fronteres hauran reobert, el que li permetria presentar el llibre i promocionar el film. Un altre dels seus objectius seria de fer avançar el projecte de versió catalana del llibre.