La Catedral i el claustre d'Elna han reobert, la Maternitat ho farà la segona quinzena de juny i el Museu Terrus al setembre

La voluntat del municipi és de començar dinamitzant el casc antic de la vila tot esperant també la reobertura de la frontera ja que la majoria dels visitants de la Maternitat són sud-catalans

Catalunya Nord, Rosselló

Foto: Josep Renalias CC BY-SA 3.0
Foto: Josep Renalias CC BY-SA 3.0

L'ajuntament d'Elna i el seu batlle han decidit de tornar a obrir els espais patrimonials de forma progressiva començant, el passat cap de setmana, per al conjunt catedralici. Aquesta decisió s'ha pres per dues raons principals és que la Catedral i el Claustre són geogràficament situats al casc antic el que dinamitza el centre i els seus comerços, i l'altre raó és que la majoria de visitants de la Maternitat d'Elna vénen de Catalunya Sud mentre que actualment la frontera està tancada. De fet l'objectiu, segons Ricard Nieto, encarregat de patrimoni i catalanitat, «seria de reobrir la Maternitat a mitjans o finals de juny».

Les perspectives d'aquest any 2020 eren molt bones amb rècord d'afluència al moment de l'acte multitudinari amb el Carles Puigdemont a Perpinyà el 29 de febrer i moltes reserves que s'havien fet per Setmana Santa però que la crisi del coronavirus ha interromput. La voluntat és ara de salvar l'estiu mantenint les visites nocturnes amb una capacitat màxima de 10 persones.

Pel que fa del Museu Terrus l'activitat i les exposicions previstes han quedat paralitzades per les restriccions lligades a la crisi sanitària, la decisió que ha pres l'ajuntament és de fixar-se en una reobertura per a les jornades del patrimoni al mes de setembre.