Andorra obre la frontera amb Catalunya Nord l’1 de juny

Dilluns vinent Andorra aixecarà les restriccions a les fronteres i permetrà l'entrada de turistes. Al Pas de la Casa s’espera una forta afluència de clients.

Catalunya Nord

Oscar Ramon president de l’associació de veïns i comerciants del Pas de la Casa, parla de la fi del desconfinament internacional d’Andorra:

El confinament haurà estat llarg pels comerciants andorrans que s’han trobat sense clientela per culpa del tancament de fronteres.
Andorra està aïllada i l'activitat econòmica ha caigut a un 20% de la seua capacitat des del tancament de les fronteres. Com que el petit estat pirinenc no és membre de la Unió Europea, no pot pretendre a una assistència de l’Eurosistema.
Per això el ministre de finances andorrà va escriure al seu homòleg francès per demanar assistència i suport financer, una ajuda que els hi va ser refusada.

Però ara torna l'esperança entre els comerciants que veuen apropar la data de l’1 de juny quan obrirà la frontera entre Andorra i l’Estat francès.
Tenint en compte que França ha inclòs Andorra en la norma de desplaçaments inferiors a 100 quilòmetres, la previsió és que molta gent que resideix en aquest sector es precipiti al principat l’1 de juny.
Es podrien repetir les aglomeracions de gent que ja es van veure al Pertús el primer dia de desconfinament.
La circulació per tota Andorra serà lliure però l'accés cap a Catalunya Sud serà impossible, ja que la frontera amb l’estat espanyol encara no haurà tornat a obrir.

Aquestes són les mesures que Andorra ha anunciat a partir del dilluns 1 de juny:

1. Aixecament de les restriccions a les fronteres
El Principat aixecarà les restriccions a les fronteres i permetrà l’entrada de turistes sense limitació de desplaçament.

2. Reobertura els sectors relacionats amb el turisme
Hotels, bars, restaurants i comerços podran tornar a obrir amb mesures sanitàries clàssiques.

3. Més de 13.000 treballadors tornen a la feina
A partir de dilluns també tornaran a obrir moltes empreses. En total, està previst que 13.060 treballadors tornin a la feina.

4. Eliminació de les franges horàries per sortir
Les franges horàries desapareixeran i els ciutadans podran sortir lliurement a l’exterior. El Govern treballa amb la idea de reservar zones, prèviament desinfectades, per als col·lectius més vulnerables.

5. Sense límit de concurrència de persones
Tot i que seguiran les recomanacions per evitar activitats amb gran concurrència, Andorra, a diferència d'altres països, no limitarà la xifra de persones que es puguin reagrupar entre elles.