«L'11 de setembre no podrà ser un gran acte unitari a Barcelona»

Amb el Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, parlem de l'aspecte polític lligat a la crisi del coronavirus, però també l'impacte sobre les activitats de l'entitat i les conseqüències sobre els futurs esdeveniments com la Diada

Foto: Òmnium Cultural
Foto: Òmnium Cultural

La crisi sanitària lligada a la pandèmia de la Covid 19 ha tornat a posar de manifest la situació dels presos polítics i les relacions entre l'Estat espanyol i les autonomies.

El confinament a la presó i no a casa

Marcel Mauri destaca que les principals ONG de Drets Humans al nivell mundial, així com el Consell d'Europa, reclamaven que tots els presos a qui fins llavors es permetia de sortir a treballar, la possibilitat de deixar-los passar el temps del confinament a casa seua. La resposta de les autoritats espanyoles ha estat negativa perjudicant no només els presos polítics independentistes catalans sinó tots els altres reclusos a qui tampoc s'ha deixat sortir en aquest període.

La re-centralització de l'Estat espanyol

Davant de la pandèmia del coronavirus la resposta del govern del Pedro Sanchez ha estat l'estat d'alarma i la re-centralització de les competències malgrat que algunes autonomies, com Catalunya ja fa 40 anys que té competències exclusives en matèria de sanitat. Segons Mauri no s'ha fet aquesta re-centralització per motius humanitaris o deficiència en la gestió de la crisi sinó per una qüestió política. De fet l'autoanomenat govern més progressista de la història i el teòricament més federalista que hi ha hagut a Espanya, doncs el primer que ha fet és re-centralitzar i ara estan parlant de modificar la llei de la sanitat i de co-governança, el que significa que plantegen de prendre una part de les competències a les Comunitats Autònomes.

Campanyes d'Òmnium Cultural duran la pandèmia

L'entitat amb més socis d'Europa ha hagut de suspendre la gran majoria de les seues activitats començant per Sant Jordi, el Marcel Mauri havia de participar a la Nit literària de Perpinyà el 24 d'abril. Òmnium ha doncs decidit de posar-se al servei de les altres entitats socials i culturals que fan front a la crisi amb campanyes diverses a favor dels hospitals per exemple. També ha participat a la iniciativa de «llibreries obertes» per vendre llibres a través d'internet i el projecte «Dona'm la mà».

Els futurs esdeveniments reivindicatius

Qualsevol manifestació pública ha de tenir en compta les mesures de seguretat segons Mauri que precisa també que de seguida que la situació ho permeti tornaran al carrer a manifestar-se per defensar els drets i les llibretats, l'autodeterminació així com la llibretat del seu president Jordi Cuixart i la resta dels presos polítics. Per la Diada de l'11 de setembre serà impossible fer una gran manifestació a Barcelona, estan doncs imaginant una acció des-centralitzada arreu del país. Mauri afirma que «l'11 de setembre segur que se sortirà al carrer, de la forma que sigui».