Resum diari de la COVID-19 – Dimarts 20 de maig

Catalunya Nord

A l’hospital de Perpinyà avui només hi ha 4 pacients hospitalitzats per Coronavirus. No hi ha cap cas en reanimació actualment. La bona notícia és que d’ençà d’una setmana no s’ha declarat cap nou cas de Covid-19 a Catalunya Nord.

Distribucions de màscares

Nova jornada de distribució de màscares en diferents vilatges de Catalunya Nord. Avui es faran distribucions a Elna i Sureda i divendres serà a Ceret. A Canoes fa una setmana que una 80a de ciutadans participen a un taller de fabricació de màscares. Fins ara més de 1000 màscares han estat fabricades i són distribuïdes en prioritat a la gent gran o vulnerable.

Més espais oberts

Continua el desconfinament d'espais públics o turístics. Aquest principi de setmana el Prefecte ha autoritzat l'accés a l'estany de Vinçà, només per la pràctica d'activitat física o la pesca. També torna a obrir la Vall de les Tortugues a Sureda, recordem que aquest parc va alertar de les dificultats que estava passant des de l'inici del confinament per l'absència de visitants. Finalment el Prefecte també permet l'obertura de l'Hospici d'Illa que ja va obrir les portes ahir a la tarda.

2 de juny: Fi de la gratuïtat de l’aparcament Perpinyà

L'aparcament és també un dels avantatges de la bicicleta sobre la votura. I ho serà especialment a partir del dimarts 2 de juny, és el dia en què l'aparcament al centre de Perpinyà tornarà a ser de pagament. Des de mitjans del mes de març es pot aparcar la votura gratuïtament pels carrers de la vila. Aquesta mesura acabarà el 2 de juny, però l'ajuntament preveu donar als comerciants uns tiquets d'aparcament a preu reduït als pàrquings subterranis de la vila. Aquests tiquets seran reservats als clients dels comerços del centre de Perpinyà.

Catalunya Sud

A Catalunya Sud hi ha actualment prop de 63.000 casos confirmats per un total de morts de 11.703 víctimes. Al País Valencià fins ara s’han registrat 1.394 morts. A les Illes Balears s’ha superat la xifra de 2.000 casos positius i 219 morts. Finalment a Andorra el nombre de casos positius és de 761 per 51 morts.

Estat francès

A l’estat francès les xifres són estables. S’han superat els 28.000 morts i el nombre d’hospitalitzacions ha augmentat dus 500 casos en les últimes hores. Actualment prop de 18.500 pacients estan hospitalitzats.

Proves gratuïtes de detecció de la Covd-19, només pel personal de salut

El Director general de Salut de l’Estat francès es va pronunciar ahir sobre les proves de detecció de la Covid-19 i les mesures de prudència que cal adoptar. Jéròme Salomon va anunciar que el personal de salut podrà podran fer proves serològiques per saber si són immunitzats contra el virus. Aquestes proves seran reemborsades per la Seguretat social pels treballadors dels hospitals, les Ehpad o els metges de vila. El Director general de Salut també ha recomanat a la gent que presenti símptomes sospitosos que vagin a fer la prova sense esperar i que posin màscara per no transmetre el virus.

Contra la proposta de gratuïtat dels peatges

L’Estat francès no considera ni realista ni desitjable d’exigir que els peatges siguin gratuïts aquest estiu a la regió. Aquesta és una demanda de Carole Delga que va transmetre per carta al govern la setmana passada. La Presidenta de la regió Occitanie demana tenir peatges gratuïts per incitar la gent a marxar de vacances i per favorir el turisme. Jean-Baptiste Djebbari, secretari d’estat als transports considera que «no és desitjable de privar aquestes empreses d’una font d’ingressos en el context actual» i ha recordat que aquestes empreses són necessàries per fer inversions majors. Delga ha decidit dirigir-se directament a les empreses concessionàries d'autopistes per demana un esforç de solidaritat nacional.