Resum diari de la COVID-19 – Dimarts 19 de maig

Catalunya Nord

A l’hospital de Perpinyà avui encara hi ha 4 persones hospitalitzades, cap d’elles en reanimació. El nombre de morts ja fa dies que s’ha estabilitzat amb 34 víctimes. A la regió ahir van morir 3 persones, 500 pacients estan hospitalitzats dels quals 93 estan en reanimació.

Cap cas de Covid-19 a l’escola de la Roca de l’Albera

L'escola de La Roca de l'Albera torna a acollir alumnes avui després d'haver estat tancada per un possible cas de Covid-19 a l'entorn familiar d'una treballadora. Els resultats de les proves de coronavirus són negatius i el batlle ha autoritzat l'obertura de l'escola avui. A Sant Genís de Fontanes, en canvi, les escoles maternal i elemental estaran tancades avui. Aquí també hi havia sospites per un possible cas de coronavirus. Els resultats de la prova es van conèixer tard ahir al vespre i es van revelar negatius. L’ajuntament ha decidit que l'escola tornarà a obrir dilluns després del pont de l'Ascensió.

Col·legis

Prop de 2.400 alumnes van tornar als col·legis ahir després del tall pel confinament. El sindicat d’ensenyants Snes-FSU explica que han constat desigualtats entre els col·legis, en particular per les màscares. Segons el sindicat alguns col·legis han rebut màscares de molt mala qualitat. També apunten que mentre alguns col·legis feien guardaria o ajuda als deures, altres seguien amb el programa.

L’oposició acusa el batlle de Perpinyà de distribuir màscares per fer campanya electoral

Les màscares també seran al centre de la polèmica avui al consell municipal de Perpinyà que es reunirà a porta tancada. L’oposició acusa el batlle Jean-Marc Pujol d’haver aprofitat la distribució de màscares per fer campanya per la segona volta de les municipals. El batlle també afronta una acusació d’irregularitats al moment de comprar màscares a la Índia. Per tant les màscares centraran l’atenció del consell municipal d’avui. El batlle aprofitarà per presentar el cost total de la compra de màscares valorada en 850.000€.

Catalunya Sud

A Catalunya Sud ha baixat el nombre de casos de contagis confirmats per un error en les dades enviades per un laboratori d'un centre hospitalari. Per tant són uns 3.293 els casos de menys i avui la xifra de contagiats a Catalunya Sud és de 60.148. En total, des de l'inici de l'epidèmia, han mort 6.614 persones als hospitals de Catalunya Sud per casos confirmats o sospitosos de coronavirus.
Estat francès

A l’estat francès ahir el nombre de morts va augmentar amb 131 víctimes de més. El nombre total de morts és de 28.239. Ahir hi havia uns 19.000 pacients hospitalitzats i 1.958 estaven en reanimació.

500.000 milions d'euros per rellançar l'economia europea

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van proposar ahir als socis europeus un fons de 500.000 milions d'euros per rellançar l'economia europea impactada per la crisi sanitària. Aquest fons serien subvencions per a les regions i sectors més afectats pel coronavirus. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president del consell europeu, Charles Michel, veuen bé la proposta francoalemanya.

Estats Units

Als Estats Units van morir ahir prop de 700 persones. EL nombre de morts supera ja les 89.000 víctimes des de l’inici de l’epidèmia. El contagi creix ràpidament a Amèrica del nord amb prop d’1 milió i mig de casos confirmats.