Resum diari de la COVID-19 – Dilluns 18 de maig

Cas sospitós a la Roca de l'Albera

L’escola de La roca de l’Albera estarà tancada avui a causa d’un cas sospitós de Covid-19. La persona potencialment infectada és un familiar d’un membre del personal de l’escola. El resultat de la prova de detecció és esperat per avui. Si el test és positiu l’escola estarà tancada uns dies per posar en plaça un protocol especial. Si la prova acaba essent negativa, l’escola tornarà a obrir demà.

En general a tota Europa el nombre de morts per coronavirus arriba als nivells més baixos des del mes de març.
A Catalunya Nord avui fa 15 dies que no hi ha cap més víctima del coronavirus.
A Catalunya Sud la malaltia està en fort retrocés. En les últimes 24 hores, segons les dades del Departament de Salut, han mort 23 persones als hospitals i s'han detectat 102 contagis nous. La xifra de contagis torna a baixar per tercer dia consecutiu i la de morts es manté en xifres similars a les de l'última setmana.
Aquestes xifres positives les retrobem també al Regne Unit, a Itàlia i a l’estat espanyol.

Col·legis

Una setmana després de les escoles avui són els col·legis els que tornen a acollir els alumnes. De moment només concerneix les classes de sisena i cinquena sobre la base del voluntariat.

Recollida de sang

Des d'avui la recollida de sang es farà només amb cita prèvia. Avui i demà podreu donar sang a Ribesaltes, però ara ja no us hi podreu presentar lliurement sinó que és necessari prendre cita a la pàgina web www.resadon.fr o per telèfon al número verd 0800 972 100. Demà també es podrà donar sang a Vernet i divendres a Sant Feliu d'Avall i a Sant Andreu.
“La Maison du don” de Perpinyà també serà oberta només per les persones que s'hagin apuntat prèviament.

Eleccions municipals

Aquesta setmana el govern hauria de prendre una decisió sobre la segona volta que es va haver d’anul·lar per la crisi sanitària. El Consell científic hauria de presentar la seua posició dissabte com a més tard. Ahir en una tribuna 36 batlles de tot l’estat reclamaven que la segona volta es pugui celebrar al mes de juny. Entre aquests batlles que han signat hi ha el de Perpinyà Jean-Marc Pujol.

D’altra banda avui és el dia fixat per decret per l’entrada en funcionament dels consells municipals elegits a la primera volta. Les primeres reunions dels Consells Municipals s’hauran de celebrar en un termini de 5 a 10 dies, és a dir entre els 23 i el 28 de maig. És durant aquesta reunió que el batlle serà elegit i que els equips municipals podran començar a treballar.

Torra demana el retorn de competències a Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, va insistir ahir que cal retornar totes les competències a Catalunya per poder donar suport a la pròrroga de l'estat d'alarma. Ho va fer durant una nova conferència de presidents autonòmics en la qual el president català, Quim Torra, va exigir poder gestionar i decidir tots els aspectes de la desescalada des de Catalunya. 

L'estat espanyol regularà en els pròxims dies l'ús obligatori de les mascaretes en tot l'espai públic. L'anunci l'ha fet el ministre de Sanitat, Salvador Illa, amb el suport dels presidents autonòmics.

 

Estat francès

A l’estat francès, aquest diumenge van morir 483 persones del coronavirus contra 96 el dissabte. Un augment excepcional que s’explica per una actualització estadística de les xifres de les Agències regionals de Salut. Aquestes xifres fan pujar el nombre de víctimes a més de 28.000 des de l’1 de març. Aquesta alça és la més forta des del 23 d’abril i revela que dels 483 morts, 429 van ser registrats a les Ehpad. Aquesta alça excepcional del nombre de víctimes s’explica només per una qüestió de recompte. Des de la Direcció General de Salut han aclarit que no hi ha cap alça sobtada de morts.