Resum diari de la COVID-19 – Divendres 15 de maig

Catalunya Nord

Platges

Avui se sabrà si les platges podran obrir aquest cap de setmana. La decisió l’anunciarà el prefecte aquesta tarda. Molts elegits i batlles reclamaven la fi del tancament de les platges. Els treballadors nàutics també demanaven que pugui reprendre l’activitat de lleure al litoral.

Museus i parcs animalers

Desconfinament també als museus i parcs animalers. És el cas al Parc de Castell que ahir va anunciar la seva reobertura. La direcció assegura que tot ha estat previst per poder visitar el parc amb totes les mesures sanitàries necessàries.

Reobertura també del Museu Rigau de Perpinyà així com el Museu d’Art Modern de Ceret. Aquests dos museus han rebut el vistiplau de la Prefectura després d’haver adaptat els locals per poder garantir el distanciament social.

37 000 nord-catalans rebran una ajuda de 215€

Durant aquest confinament s’ha pogut constatar una alça de preus dels productes alimentaris i de primera necessitat. Per això a partir d’avui la CAF donarà una ajuda d’uns 215€ a les persones més modestes. Per obtenir l’ajuda no cal fer cap tràmit sinó que arribarà directament al compte dels beneficiaris. Prop de 37.000 persones rebran aquesta ajuda al departament.

L’estat francès no vol ajudar Andorra

L’estat francès refusa ajudar Andorra per afrontar la crisi sanitària. El ministre de finances andorrà va escriure al seu homòleg francès per demanar assistència i suport financer per afrontar la crisi del coronavirus. Cal dir que Andorra està aïllada, ja que les fronteres estan tancades i que l’activitat econòmica ha caigut a un 20% de la seua capacitat. Com que el petit estat pirinenc no és membre de la Unió Europea, no pot pretendre a una assistència de l’Eurosistema. Per això Andorra s’ha girat cap al seu copríncep, Emmanuel Macron, per demanar ajuda. França, a través del seu Ministre d’Economia, ha respost a Andorra que no està en mesura de constituir una alternativa econòmica per Andorra amb l’argument que l’estat francès també està immers en aquesta crisi.

Bars i restaurants

Els bars i restaurants podrien obrir a partir del 2 de juny. La decisió s’haurà de confirmar el 25 de maig però ahir ja ho va avançar el Primer ministre francès que va presentar el pla del govern per ajudar el sector del turisme. El govern ampliarà l’accés al fons de solidaritat i a l’atur parcial per les empreses i l’exoneració i crèdit de cotitzacions socials i patronals. Edouard Philippe va anunciar un pressupost de 18 miliards d’€ per ajudar el sector.

Estat francès

A l’estat francès la Covid-19 va fer ahir 351 morts, però el nombre d’hospitalitzacions segueix baixant, en particular al servei de reanimacions. El balanç des de l’1 de març és ara de 27.425 morts i un total més de 141.000 contagis confirmats a tot l’estat. Philippe ha assegurat que els ciutadans podran marxar de vacances al juliol i l’agost, però sense sortir de l’Estat francès.

Quarantena pels viatgers provinents de l’estat estat espanyol

França imposarà una quarantena als viatgers provinents de l’estat espanyol. Una mesura que ve en resposta a la quarantena que Espanya imposarà a partir d’avui als estrangers que entrin a l’estat espanyol. Aquesta mesura d’excepció s’hauria de mantenir fins al 24 de maig. Unes derogacions són previstes pers conductors de camions de mercaderies, pels membres de la tripulació dels vaixells i dels avions, així com els treballadors transfronterers i el personal mèdic.

El coronavirus es podria convertir en endèmic

El coronavirus es podria convertir en endèmic i no desaparèixer mai del tot, segons Mike Ryan, director d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut. Ryan considera que tampoc no es pot confiar que la societat es converteixi en conjunt en immune o resistent, perquè "el nombre de persones que s'han infectat és relativament baix". També s'ha referit a una vacuna, que milloraria la situació, però que, segons ell, no eliminaria el problema. Ryan ha recordat que només hi ha una malaltia que l'OMS considera erradicada: la verola. Així ho va declarar oficialment el 1980.