Resum diari de la COVID-19 – Dijous 14 de maig

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

Les xifres del Coronavirus mostren una clara baixa de l’expansió de l’epidèmia. A Catalunya Nord el nombre de morts ja fa dies que s’ha establilitzat i en els pròxims dies podria ser que ja no hi hagi cap més cas de Covid-19 a l’Hospital de Perpinyà. De fet l’Agència Regional de Salut ja no publica més butlletins d’informació diaris, sinó que informarà de l’evolució dels morts i del contagi només dos cops a la setmana.

Festival Live au Campo anul·lat

Entre la llarga llista d'esdeveniments anul·lats aquest estiu s'hi ha afegit el Festival Live au Campo, previst del 20 de juliol al 4 d'agost. Els organitzadors han informat que els bitllets comprats seran reemborsats i que els artistes seran convidats a tornar a l'estiu del 2021.

Catalunya Sud

A Catalunya Sud la xifra diària de morts per coronavirus continua a la baixa. Ahir 25 persones van morir als hospitals catalans per Covid-19, és la segona xifra més baixa des del 18 de març. Fa 19 dies que les defuncions als centres hospitalaris catalans no arriben al centenar. En total, des de l'inici de l’epidèmia, 6.510 persones han mort als hospitals sud-catalans.

El grup Txarango ha suspès la seua gira de comiat que era prevista el juny d'aquest any i el febrer de l’any vinent. La gira «El Gran circ» comptava amb unes 40 dates per Catalunya Sud i les Illes Balears. El grup ha explicat que no és només la pandèmia i la complexitat tècnica de la gira el que els porta a cancel·lar la gira, sinó sobretot la manca de mesures concretes per a la música en directe per part de les autoritats. El grup també ha anunciat que el 19 de juny llançaran el seu quart disc, del qual encara no se coneix el títol.

Món

A escala de l’estat francès la malaltia també va reculant.

Ahir el nombre de morts de coronavirus va ser de 83 defuncions a tot l’estat, una xifra en clar retrocés. Des de l’inici de l’epidèmia la Direcció general de salut ha comptabilitzat 27.074 mots als hospitals i a les Ehpad. Però el contagi encara va creixent ahir unes 500 persones van donar positiu al test de coronavirus. Fins ara s’han detectat més de 140.000 casos positius a tot l’estat francès.

A partir de demà l'estat Espanyol imposarà 14 dies de quarantena als estrangers que entrin en territori espanyol. Des del Ministeri espanyol dels Afers estrangers han precisat que l’Estat espanyol podria reobrir les fronteres a partir del juliol. La condició és que s’hagi aconseguit retrobar una nova normalitat.
D’altra banda França i Alemanya han decidit allargar els controls a la frontera fins al 15 de juny per limitar el desplaçament de població.

Però al mateix moment la Unió Europea recomana una obertura coordinada de fronteres, per no perjudicar encara més el turisme. La Comissió Europea demana als països que comencin a obrir les fronteres de manera gradual, sempre que ho permetin les condicions sanitàries, per poder salvar tant com sigui possible la temporada turística.

Als Estats Units estan el balanç de víctimes de la Covid-19 no para de pujar. Els Centres americans per la prevenció i el control de les malalties van anunciar ahir la mort de 1:426 persones en un sol dia. El nombre de morts a Amèrica del nord ha superat les 82.000 víctimes.
Als Estats Units ja s’han confirmat més de 1.300.000 contagis.