Resum diari de la COVID-19 – Dimecres 13 de maig

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

Represa de l’escola

Uns 9000 alumnes van fer la reentrada ahir a Catalunya Nord, el què equival a un 24% del nombre total dels alumnes. Un retorn a l’escola reeixit segons el director acadèmic dels serveis de l’Educació Nacional. Ahir van tornar a obrir 257 escoles de les 289 que hi ha al departament. Demà haurien d’obrir 12 escoles més i 7 el pròxim dilluns.

Les escoles de Nefiac, de Cornellà de la Ribera i de Corbera podran finalment obrir les portes als seus alumnes. Ahir es van fer les proves de Covid-19 als membres del personal que presentaven símptomes sospitosos, unes proves que van sortir negatives. Per tant ja no hi ha sospites de cap risc potencial entre el personal d’aqueixes escoles que podran tornar a obrir. Ahir hi va haver altres casos sospitosos de Covid-19, els mestres o alumnes concernits van ser automàticament aillats i se’ls hi va fer un test, tots van ser negatius.

Controls de policia

Després d'un temps d'adaptació al desconfinament, a partir d'avui les forces de l'ordre passaran a sancionar els comportaments irresponsables. Els gendarmes vigilaran particularment els forasters que estiguin a més de 100 km de llur domicili, o el respecte dels gestos barrera. Amb el desconfinament i l'augment del trànsit, l'activitat dels gendarmes també es reforçarà a les carreteres.

Platges

El Prefecte dels Pirineus-Orientals va anunciar ahir la reobertura de les platges a partir d’aquest cap de setmana. Aquest anunci no concerneix totes les platges, només podran obrir les que respectin una sèrie de condicions.

Consells municipals

Ahir el Primer Ministre francès va posar data a la constitució dels Consells municipals elegits a la primera volta. Serà com a màxim el 28 de maig quan els elegits podran prendre possessió del càrrec que van obtenir durant l'elecció del passat 15 de març. Un decret estableix que dilluns vinent, dia 18, els consells municipals entraran en funcionament. Es podran reunir per primer cop en un termini de 5 a 10 dies, és a dir entre el 23 i el 28 de maig. Per la resta de municipis, la data de la segona volta dependrà de la posició del comitè científic, un avís que es coneixerà el dia 23 de maig.

VISA per la imatge

VISA per la imatge ha decidit mantenir la 32a edició del festival amb unes condicions excepcionals per adaptar-se a les mesures sanitàries. Si res no ho impedeix, el Convent dels Mínims i l'església dels dominicans podran rebre públic amb mesures estrictes de distanciament social. Aquestes exposicions seran visibles des del 29 d'agost fins al 13 de setembre. Les projeccions i entregues de premis es faran en línia, i encara queda per definir com es podran fer les visites escolars del festival VISA per la imatge.

La galeria d’art Odile Oms tornarà a obrir avui després del confinament. Per respectar les consignes sanitàries només les dues sales de la planta baixa seran accessibles. La galeria serà oberta del dimecres al dissabte de les 10h30 a les 12h30 i de les 14h a les 19h.

Catalunya Sud

Catalunya Sud va registrar ahir 349 casos de coronavirus, 103 morts i 345 altes en les últimes hores. En total hi ha 61.355 casos confirmats, el nombre de víctimes és ara de 11.351 morts. Al País Valencià, actualment hi ha 13.937 casos detectats i un total de 1.351 morts. A les Illes, el balanç és de 210 morts per 1.953 malalts. A Andorra, ahir van morir 2 persones de Covid-19. En total s’han edtectat 758 casos, per un balanç de 48 morts.

Quarantena per entrar a l’estat espanyol

El Ministeri de Sanitat de l’estat espanyol avisa que els viatgers que entrin a Espanya des de l'estranger hauran de guardar quarantena els 14 dies següents a la seva arribada. Aquesta ordre serà efectiva a partir de divendres, i estarà vigent durant tot el temps de l'estat d'alarma. Durant aquest període de quarantena, els estrangers hauran d’estar confinats al seu allotjament, i hauran de limitar els seus desplaçaments. Només es podran moure per a l'adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat, i per anar a establiments sanitaris.

Estats Units i Rússia

Després de la Casa Blanca, ara el coronaviurs ha entrat ara al Kremlin. El portaveu de Vladimir Putin ha anunciat haver estat contagiat de Covid-19 i en aquests moments està hospitalitzat. El govern rus ha assegurat que la salut del President està vigilada de ben a prop. A Rússia l'epidèmia segueix activa, malgrat tot ahir es van aixecar mesures de confinament i els obrers van poder tornar al treball.