Resum diari de la COVID-19 – Dimarts 12 de maig Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

Balanç de l’evolució del coronavirus a Catalunya Nord

Cap canvi a l’Hospital de Perpinyà. Ahir 9 pacients eren encara hospitalitzats, sense cap cas en estat greu. El nombre de víctimes es manté a 34 morts.

Escola

Avui és el dia de retorn a l'escola per una part de l'alumnat. Una reentrada enmig de mesures sanitàries molt estrictes. La intersindical formada per la CGT, la FSU i Sud interpel·len la Direcció dels serveis departamental de l'Educació Nacional i l'ajuntament de Perpinyà per la dificultat que representa aplicar aquestes mesures.
De fet avui a Perpinyà 6 escoles no podran obrir.
D’altra banda a Catalunya Nord almenys 3 escoles es quedaran tancades per qüestions sanitàries, són les escoles de Nefiach, Cornellà de la Ribera i Corbera de les Cabanes, on algun membre del personal ha mostrat símptomes que podrien ser associats a la Covid-19.

Pertús

El primer dia de desconfinament haurà deixat una imatge impactant: les llarguíssimes cues davant dels comerços del Pertús. Segons els gendarmes l'onada de clients va ser més important que en període d'estiu. Els clients, vinguts per comprar tabac i alcohol, formaven llargues cues sense fer cas dels gestos barrera. Davant d'aquesta situació les autoritats demanen que la gent ajorni les compres que tenia previst fer al Pertús.

Platges

Aquesta tarda el Prefecte ha convocat una reunió amb els batlles del litoral, representants dels Consells Departamental i Regional. Els batlles de la costa demanen que les platges tornin a obrir com més aviat millor. Presentaran avui al Prefecte un pla que permeti obrir les platges al públic tot garantint el respecte dels gestos barrera.

El desconfinament continua i avui tornaran a obrir molts espais públics que han estat tancats fins ara al públic. A Perpinyà des d'aquest dimarts es podran tornar a visitar diferents museus com La Casa Pairal, el Museu Rigaud, el Museu Puig i el Museu d'història natural. Des d'avui també tornaran a obrir progressivament les biblioteques de la vila.

Catalunya Sud

Ahir a Catalunya Sud es van aixecar les restriccions a una petita part dels ciutadans. 3 regions sanitàries van passar en fase 1 de desconfinament, van ser les zones de l'Alt Pirineu-Aran, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona que representen un 10% de la població del principat.

Als hospitals sud-catalans ahir van morir 32 persones de coronavirus en les últimes hores. Des de l'inici del brot de Covid-19, 6.455 persones han mort als hospitals després d'haver donat positiu de la prova del coronavirus o bé com a casos sospitosos. Segons les dades del departament de Salut, actualment hi ha prop de 61.000 casos positius de coronavirus que han estat tots confirmats per una prova diagnòstica.

Món

A la regió una persona va morir ahir de coronavirus. Ja són 455 persones que han mort als establiments de salut de la regió des de l’inici de l’epidèmia. L’ARS Occitanie anuncia que actualment 432 pacients són hospitalitzats, un centenar es troben en estat greu.

Preocupació a la Xina per l’aparició d’un nou focus de coronavirus d’orígen desconegut en una vila a la frontera amb Rússia. En les darreres hores també s’han detectat nous casos de contagis a Wuhan. Aquesta alerta arriba tot just una setmana després d’haver declarat totes les provincies del país sota risc baix o moderat. En aquestes zones es tornen a aplicar mesures de restricció i el país es prepara per una eventual segona onada de la pandèmia.

Als Estats Units la Covid-19 podria haver entrat a la Casa Blanca. Un assistent del president dels Estats Units i Katie Miller, la portaveu del vice-president, Mike Pence, han obtingut un resultat positiu en la prova de la Covid-19. I això ha fet que hi hagi tres alts càrrecs del govern que hagin decidit de sotmetre’s voluntàriament a una quarantena de dues setmanes. Donald Trump ha assegurat que les probabilitats per que membres del seu cercle més proper siguin tocats són mínimes.